PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2025. gada 07. maijs

Henriete, Henrijs, Jete, Enriko

5073.jpeg
Foto: Ronalda Šulca fotostudija
Daudzās ASV skolās starpbrīži, kas paredzēti pusdienošanai, ir pārāk īsi, un nereti skolēni to laikā nepaspēj kārtīgi paēst. 

Tā raksta interneta ziņu vietne Takepart.com, kas norāda - satraukumu par radušos situāciju aizvien biežāk pauž dietologi un organizācijas, kas seko līdzi ēdināšanas organizēšanai skolās.

"Lielākajā daļā skolu ir noteikts, ka skolēnam jābūt 20 minūtēm laika, lai paēstu, taču realitātē tas tiek ievērots ne vienmēr un ne visur," saka organizācijas Skolu ēdināšanas asociācija (SNA) pārstāve Daiana Preta - Hīvnere (Diana Pratt - Heavner). Viņa stāsta, ka, saskaņā ar statistikas datiem, vidējais pusdienu starpbrīža garums ASV skolās ir 30 minūtes (jāatgādina, ka katra skola vai skolu apgabals ir tiesīgs pats noteikt, cik ilgs ir starpbrīdis). Skolās, kurās mācās vairāk bērnu, starpbrīžos pie kafetērijām veidojoties milzīgas rindas un beidzamos skolēnus apkalpo tikai īsi pirms starpbrīža beigām. Līdz ar to viņiem bieži vien neatliek nekas cits, kā paķert kādu smalkmaizīti, augli vai ko citu ātri apēdamu un steigties uz nākamo mācību stundu, steigā ēdot savu maltīti, raksta Takepart.com.

"Tas nav pareizi. Būtībā mēs mācām bērnus paķert maltīti un ēst pa ceļam - ilgtermiņā tas atstāj ļoti sliktu iespaidu uz skolēnu attieksmi pret to, ko un kā viņi ēd," norāda dietoloģe Zenobija Bārlova (Zenobia Barlow). Viņa uzsver, ka nepietiek ar to, ka pēc ilgām cīņām skolās bērniem beidzot tiek piedāvātas veselīgākas maltītes - viņus nepieciešams mācīt arī pareizi, nesteidzoties ēst. Takepart.com aptaujātie eksperti uzsvēruši, ka problēmas rada ne tikai garās rindas kafetērijās. Pat tajās skolās, kur mācās mazāk bērnu un pusdienotāju apkalpošana norit raiti, skolotāji ievērojuši, ka jaunieši mēdz ēst lielā steigā - lai līdz stundu sākumam paspētu gan parotaļāties, gan parunāties ar citiem skolēniem. Tas ir vēl viens arguments par labu viedoklim, ka pusdienu starpbrīžiem jābūt garākiem.

Takepart.com piebilst, ka ar pašreizējo kārtību neapmierinātību pauž arī skolas kafetēriju darbinieki. Deivids Brinkls (David Brinkle), kura vadītais uzņēmums nodrošina ēdināšanu Losandželosas apvienotā skolu apgabala mācību iestādēs, norāda - nav normāli, ja darbiniekiem 20 minūšu laikā jāizsniedz 2000 komplekti maltīšu. "Tas nozīmē, piemēram, ka olas mēs sākam cept jau pāris stundas pirms starpbrīža, lai gan pareizāk būtu, ja katram skolēnam tiktu pasniegta svaigi sagatavota maltīte," viņš norādījis. Tomēr ir skaidrs, ka tā ir tikai utopija - ieviest tik garu starpbrīdi, lai katrs bērns varētu saņemt nule kā tieši viņam gatavotu ēdienu (kā augstas klases restorānos), protams, nebūs iespējams.