PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Aicina meitenes vecumā no 14-19 gadiem mācīties programmēt ar Python
Aicina meitenes vecumā no 14-19 gadiem mācīties programmēt ar Python
Foto: pexels
Jauniešu programmēšanas skola Datorium sadarbībā ar informāciju tehnoloģiju uzņēmumiem Google un TietoEVRY izsludina pieteikšanos Python programmēšanas valodas kursam PyGirls. Šis kurss ir īpaši izstrādāts ar mērķi, lai veicinātu meiteņu iesaisti IT tehnoloģiju apguvē.

“Programmēšana kļūst par vienu no mūsdienu pamatprasmēm un tā noteikti nav domāta tikai puišiem. IKT nozare ļoti gaida meitenes!”, saka Anžela Džafarova jauniešu programmēšanas skolas Datorium vadītāja. “Esam izveidojuši īpašu tiešsaistes programmēšanas kursu PyGirls tikai meitenēm vecumā no 14 – 19 gadiem. 4 mēnešu garumā meitenes apgūs Python, šobrīd vispopulārāko programmēšanas valodu, un izveidos savas pirmās aplikācijas. Papildus programmēšanas iemaņām, meitenes attīstīs savu loģisko domāšanu un apgūs mūsdienīgus digitālos rīkus, lai varētu efektīvi sadarboties savu projektu izstrādē un darboties attālināti komandās, kā tas notiek praksē IT nozarē. Protams, arī pasniedzēja šajā grupā būs sieviete – lai meitenes justos pavisam brīvi un nekautrētos uzdot arī pavisam vienkāršus jautājumus. Pozitīva pasniedzēja ar pieredzi darbā ar jauniešiem iedrošinās un iedvesmos meitenes programmēt un apgūt jaunas digitālās prasmes.”

Datorium sadarbībā ar Google un TietoEVRY nodrošina meitenēm iespēju šo kursu apgūt bezmaksas. Vietu skaits grupā ir ierobežots. Izvērtējot pieteikumus, priekšroka tiks dota meitenēm no maznodrošinātām un audžu ģimenēm, bārenēm, daudzbērnu ģimenēm vai meitenēm no rajoniem/mazpilsētām. Lai pieteiktos, meitenēm līdz 15. novembrim šeit jāaizpilda pieteikuma anketa.

Nodarbības notiks tiešsaistē vienu reizi nedēļā – sestdienās no plkst.10:00 līdz 11:30. Lai piedalītos meitenēm ir nepieciešams dators un interneta pieslēgums. Nodarbības sāksies 20. novembrī un tās notiks latviešu valodā.

“Google labprāt atbalsta šo Datorium iniciatīvu, divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, mēs redzam, ka sieviešu īpatsvars IKT nozarē Eiropā šobrīd ir tikai 17%* un ir nepieciešami papildus pasākumi dzimuma līdzsvara veicināšanai. Otrkārt, jaunieši ir īpaši svarīga mērķauditorija, jo tieši viņi tuvākajā nākotnē kļūs par aktīviem digitālās globālās ekonomikas dalībniekiem. Jāatzīst, ka Latvijas digitālās ekonomikas un sabiedrības indeksa rādītāji ir zem ES videjā, un jauniešu grupā vecumā no 16-24 gadiem Latvija būtiski atpaliek no Baltijas kaimiņiem”, skaidro Kristīne Lazdiņa, programmu vadītāja Google ārējās izglītības departamentā.

PyGirls kursa dalībnieces tiks arī iesaistītas Datorium Discord server community, kas šobrīd pulcē vairāk kā 4000 jauniešus ar interesi par programmēšanu un tehnoloģijām, piedāvājot tiem interesantas diskusijas, bezmaksas pasākumus, iespēju sameklēt pirmo prakses vai darba vietu, kā arī daudzas citas aizraujošas iespējas.

Inciatīvu PyGirls atbalsta informāciju un komunikāciju uzņēmumi Google un TietoEVRY.