PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

Aprit 100 gadi kopš Latvijas Brīvības cīņām
Aprit 100 gadi kopš Latvijas Brīvības cīņām
Foto: pexels
2019. gadā aprit 100 gadu kopš Latvijas Brīvības cīņām un, pieminot tās, Lāčplēša dienu visā Latvijā atzīmēs ar dažādiem pasākumiem.

Bauskas novada skolu audzēkņi un pedagogi šodien, Lāčplēša dienā, plkst. 13:00 sadosies rokās zibakcijā "Brīvības ceļš", simboliski pieminot 100 gadus kopš Bauskas atbrīvošanas no Bermonta - Golca karaspēka un "Baltijas ceļa" trīsdesmitgadi. Zibakcijā "Brīvības ceļš" piedalīsies skolēni un pedagogi no Bauskas Valsts ģimnāzijas un Bauskas sākumskolas, kas pulcēsies Uzvaras ielā, no Bauskas 2.vidusskolas, piepildot Dārza ielu gar Korfa dārzu līdz Salātu ielai, kā arī Dārza un Slimnīcas ielu līdz Plūdoņa ielai. Savukārt Bauskas pilsētas pamatskolas pārstāvji pulcēsies Plūdoņa ielā, informē aģentūra LETA.

Cēsu pils tornī šodien varēs skatīt multimediālas projekcijas par strēlniekiem un Latvijas karogu, informē projekta idejas patrons un biedrības "Live Latvija" vadītājs Renārs Sproģis, kas aģentūrai LETA norādījis, ka torņa atdzimšana ir kļuvusi par neatņemamu Lāčplēša dienas tradīciju Cēsīs. Jau astoto gadu tas mākslinieciskā veidā stāstīs patriotisku stāstu par latviešu strēlnieku cīņām pirms vairāk nekā 100 gadiem un to nozīmi jaunākās Latvijas vēstures lappusēs. Stāstā iepīti latviešu tautas simboli - Austras koks, Lielvārdes josta, ozollapas. Vienlaikus šis būs stāsts arī par Latvijas sarkanbaltsarkano karogu - saskaņā ar Atskaņu hroniku 1279.gadā tas pirmo reizi manīts zemes sargu rokās Cēsu pusē, stāstīja Sproģis.

Daugavpils Novadpētniecības muzeja pagalmā plkst. 14 notiks Valsts robežsardzes kinologu paraugdemonstrējumi. Īpaši tiek gaidīti pirmskolas izglītības iestāžu audzēkņi un jaunāko klašu skolēni. Plkst. 15.00 Daugavpils cietokšņa dārzā pie atjaunotā pieminekļa Latvijas Brīvības cīņās kritušajiem Zemgales divīzijas 10. Aizputes kājnieku pulka karavīriem notiks svinīgā ziedu nolikšana un tiks dots jaunsargu svinīgais solījums. Plkst. 17.00 norisināsies Lāčplēša dienai veltītais lāpu gājiens no Daugavpils Universitātes līdz Vienības laukumam.

Tukuma pilsētā svētku pasākumi 11. novembrī iesāksies ar Zemessardzes 51. kājnieku bataljona militārās tehnikas un ieroču ekipējuma prezentāciju un paraugdemonstrējumiem Pauzera pļavās no plkst. 14 līdz 16. Plkst. 17.30 pulcēšanās lāpu gājienam laukumā pie Talsu ielas 4, savukārt ap plkst. 18 – pēc gājiena sāksies piemiņas brīdis Meža kapos pie “Strēlnieka” pieminekļa un svinīga piemiņas plākšņu atklāšana 1919. gadā Tukuma novadā kritušajiem un mirušajiem Baltijas landesvēra brīvprātīgajiem.

Rēzeknē plkst. 13.30 Zemessardzes 32. kājnieku bataljona zvēresta došanas ceremonija pie pieminekļa “Latgales kongresam 100”. Plkst.14.30 ziedu nolikšana un piemiņas brīdis Miera ielas kapos pie obeliska Brīvības cīņās kritušajiem karavīriem. Plkst. 15 paredzēts aizlūgums par karavīriem Rēzeknes Jēzus Sirds katedrālē. Plkst.16 Lāpu gājiens: Rēzeknes Jēzus Sirds katedrāle – Latgales iela – Atbrīvošanas aleja – piemineklis “Vienoti Latvijai”. Ikviens dalībnieks aicināts līdzi lāpas un svecītes, no kurām pie pieminekļa veidos gaismas rakstus. Plkst. 16.40 svinību saiets “Par Latviju” pie Latgales atbrīvošanas pieminekļa “Vienoti Latvijai”.

Kandavā 11. novembra pasākumi sāksies plkst. 15 Kandavas novada muzejā, kur notiks tikšanās ar novadpētnieku Aldi Denčiku, atceroties un pieminot Lāčplēša Kara ordeņa kavalierus un Brīvības cīņu varoņus Albertu Zandmani, brāļus Pēteri un Voldemāru Ozolus. Pēc pasākuma muzejā plkst.17 lāpu gājiens.

Plkst. 18 Lāčplēša dienas lāpu gājiens uz piemiņas vietu pie ozola norisināsies Zantē. Pulcēšanās pie skolas, līdzi ņemot svecītes vai lāpas.

Valmierā 11. novembrī plkst.17.30 Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcā notiks Lāčplēša dienas aizlūgums par brīvības cīņās kritušajiem. Plkst.18 no Valmieras Rātslaukuma līdz pilsētas Centra kapiem notiks lāpu gājiens, kas noslēgsies ar piemiņas brīdi plkst.18.30. Plkst.19.30 Valmieras Kultūras centrā ikviens aicināts uz Lāčplēša dienai veltīto koncertu “Roks. Mīlestība. Brīvība”.

Smārdē 11. novembrī lāpu gājiens no Smārdes skolas sāksies plkst. 17.45 un virzīsies uz Smārdes Brāļu kapiem, kur notiks piemiņas brīdis. Tajā piedalīsies mācītājs Jānis Saulīte un pūtēju orķestris “Tukums”.

Ar aicinājumu iedegt svecīti katrā logā, mājā un sētā Lāčplēša dienu, 11. novembri, aicina svinēt Engurē, kur plkst. 17 notiks lāpu gājiens no Engures vidusskolas.

Jaunpilī visi tiek aicināti piedalīties Lāčplēša dienas gājienā “Gaismas ceļš” ar pulcēšanos plkst. 18 pie Jaunpils vidusskolas, savukārt Viesatās kopīgs lāpu gājies no Viesatu birzītes sāksies plkst. 17.

Tumē Lāčplēša dienā norisināsies arī ikgadējais pasākums – Žaņa Katlapa balvas pasniegšana. Šī gada laureāti ir aktieri Artūrs Skrastiņš un Vilis Daudziņš. 

Kuldīgā Lāčplēša dienas pasākumi sāksies ar Nacionālo bruņoto spēku, NATO kaujas grupas un Iekšlietu ministrijas struktūrvienību ekipējuma un tehnikas prezentāciju Pilsētas laukumā no plkst. 12 līdz 15. Savukārt plkst. 13 ikviens aicināts uz piemiņas brīdi brīvības cīnītājiem Annas kapos. Plkst. 18 Pilsētas laukumā sāksies militārā parāde. Īpaši svinīgu noskaņu radīs karogu aleja.

Pēc parādes zemessargi dosies lāpu gājienā, aicinot pievienoties arī iedzīvotājus. Lāpu iedegšana un gājiena sākums paredzēts Rātslaukumā pēc militārās parādes. Gājiena maršruts šogad vedīs no Rātslaukuma pa Baznīcas, Kalna un Mucenieku ielu līdz Sv. Annas evaņģēliski luteriskajai baznīcai.

Liepājā Jāņa Čakstes laukumā plkst. 17 svētku noskaņu uzburs dzīvā uguns, sirdij tuvas melodijas un īpaši veidots sajūtu stāstījums par simt gadus seniem notikumiem. Plkst. 17.30 visi interesenti aicināti stāties lāpu gājienam, lai plkst. 18 svinīgā solī no Jāņa Čakstes laukuma dotos uz Ziemeļu kapiem. Ap plkst. 18.45 piemiņas brīdī Ziemeļu kapos pie Brīvības cīnītāju pieminekļa klātesošos uzrunās kapelāns, Latvijas Nacionālo bruņoto spēku pārstāvis, kā arī Liepājas pilsētas domes vadība.

Jelgavā plkst. 14 pie Ģ.Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzeja tiks atklātas Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem veltītās piemiņas plāksnes "Par Latviju! Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri - Jelgavas ģimnāzijas audzēkņi", kā arī grāmatas "Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri - Jelgavas ģimnāzijas audzēkņi" atvēršana muzejā.

No plkst. 16.30 jelgavnieki aicināti pulcēties uz tradicionālo Lāčplēša dienas lāpu gājienu Pulkveža O.Kalpaka ielā pie Ozolskvēra, gājiena sākums plkst. 17. Dalībnieki aicināti ņemt līdzi lāpas, kā arī pie apģērba piespraust sarkanbaltsarkanās lentītes. Gājiena noslēgumā ap plkst. 17.45 Stacijas parkā pie pieminekļa Jelgavas atbrīvotājiem norisināsies piemiņas brīdis un koncerts

Rīgā Lāčplēša dienu atzīmēs ar Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militāro parādi un tautas gājienu, svinīgo ziedu nolikšanas ceremoniju pie Brīvības pieminekļa, piemiņas brīdi Sudrabkalniņā un Rīgas Brāļu kapos, ar lāpu gājienu, kā arī izstādēm, tematiskām ekskursijām un izglītojošām aktivitātēm.

No plkst. 16.00 līdz pat plkst. 23.00 vakarā notiks jau par tradīciju kļuvušais pasākums “Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem”. Tā ietvaros notiks gājiens no Rīgas Brāļu kapiem līdz 11. novembra krastmalai, latviešu karavīru piemiņai veltīts svētbrīdis pie Brīvības pieminekļa. Krastmalā pie Lielā Kristapa skulptūras skanēs vīru kopas “Vilki”, folkloras draugu kopas “Skandinieki”, folkloras un seno cīņu kopas “Vilkači” izpildītās dziesmas, un tradicionāli Daugavā tiks palaists piemiņas uguns plosts. 11. novembra krastmalā uz Rīgas pils fasādes būs skatāmi vēsturiski video materiāli un slīdrāde, kas stāsta par teju 100 gadus seniem notikumiem un ļauj izprast 1919. gada nozīmi Latvijas vēsturē.

Brīvības cīņu atcerei Latvijas Nacionālajā bibliotēkā būs skatāma izstāde “Nosargāt brīvību. Lielbritānijas militārais un diplomātiskais atbalsts Latvijai 1918.-1920. gadā”.

Atgādinām, ka 1919.gada 11.novembrī Latvijas bruņoto spēki izcīnīja uzvaru pār skaitliski lielāko un arī labāk apbruņoto Rietumkrievijas brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku.

Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 9.novembrī, un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11.novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Tiek uzskatīts, ka tieši šajās dienās izšķīrās 1918.gada 18.novembrī dibinātās Latvijas Republikas liktenis - lai gan Latvijas neatkarība bija pasludināta, valstī joprojām atradās vācu un krievu karaspēks. Tikai 1919.gadā, kad Latvijas Brīvības cīņu laikā Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas, kļuva skaidrs, ka valsts ir atguvusi un nostiprinājusi savu neatkarību.