PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Attālināto mācību izaicinājums E-klasē sekmīgi pārvarēts
Attālināto mācību izaicinājums E-klasē sekmīgi pārvarēts
Foto: pixabay
Šī gada 23. martā visā valstī tika uzsāktas mācības attālināti. Šajā dienā Latvijā lielākās skolvadības sistēmas E-klase kopējais lietotāju daudzums sasniedza 400 000. Tādejādi tā kļuva par apmeklētāko interneta resursu skatījumu ziņā Latvijā, apsteidzot pat Google, un par 4. apmeklētāko Latvijas interneta vietni, atstājot aiz sevis visus lielākos Latvijas medijus.

“Pirmdien, kad uzsākās attālinātās mācības, E-klases apmeklētāju skaits no datoriem vidēji pieauga par 200 % un aktivitāte sistēmā vidēji (lapu skatījumu skaits) par 430 %, salīdzinot ar iepriekšējiem rādītājiem, kas viennozīmīgi ir ļoti lielas šī resursa pieprasījuma izmaiņas. Šāds apmeklējums pielīdzināms populārākā interneta ziņu medija Delfi.lv ikdienas lietotāju skaitam no datoriem, un lapas skatījumu skaits pat par 30 % pārsniedza globālā milža Google lapu skatījumus,” informē Interneta pētījumu un tehnoloģiju uzņēmuma Gemius pārstāve Lelde Avotiņa.

Līdz šim E-klase sistēmas lietotāju skaitu audzējusi pakāpeniski, paaugstinot sistēmas jaudu atbilstoši noslodzei. Valdības lēmums, kas noteica, ka pēc brīvlaika visā Latvijā skolēni mācības uzsāks attālināti, mainīja arī E-klases darba organizāciju – tika dotas 10 dienas, lai E-klasi pārveidotu par sistēmu, kas nodrošina valsts mēroga tālmācības procesus. Pilnīgi jauna veida izaicinājums bija milzīgās failu apmaiņas apjoma pieaugums, pirmajās trīs dienās sasniedzot vairāk kā 1,1 miljons augšuplādētu failu. Šis bija izaicinājums ne vien uzņēmumam, kā servisa nodrošinātājam , bet arī informācijas tehnoloģiju specialistiem, kā tehnisko un programmatūras risinājumu realizētājiem.

“Viens no E-klases pirmajiem uzdevumiem bija veikt auditu par palielinātu E-klases lietotāju pieslēgšanās spēju. Tas potenciāli radītu papildus stresu sistēmai un tās lietotājiem, vienkārši nespējot piekļūt tai. Rezultātā, brīvlaika nedēļa strādājot kopā ar izglītības iestādēm tika atjaunotas un papildus izsniegtas vairāk nekā 10 tūkstoši lietotāju pieejas. Tāpat arī optimizējām virkni datu apstrādes resursu ietilpīgu funkciju, kas neradītu būtiskus lietojamības ērtības traucējumus. Tos pakāpeniski atjaunojam saprotot sistēmas darbību nu jau jaunajos apstākļos,” informē E-klases vadītājs Jānis Kaģis.

Tāpat E-klase sagatavoja un izplatīja informāciju dažādām sistēmas lietotāju grupām – skolēniem, vecākiem un skolotājiem, lai sistēmas lietošana, uzsākot attālināto mācību darbu, nesagādātu liekas raizes.

“Strukturēti un plānoti sagatavošanās darbi ļāva mums iztikt bez būtiskiem sistēmas darbības pārrāvumiem. Par iepriekš neapjaustu izaicinājumu gan kļuva lielais datu apjoms, kas tika ievietots sistēmā. Pirmo trīs attālināto mācību dienu laikā E-klases sistēmā augšuplādēti ap 1,2 miljoniem failu ar kopējo apjomu gandrīz 2 TB . Šobrīd sistēma darbojas kā viena no Baltijā lielākajām datu apmaiņas un koplietošanas platformām. Iepriekš šādas funkcionalitātes maiņu bija grūti prognozēt, bet, paralēli būtiskam lietotāju skaita pieaugumam, šāda funkcionalitātes maiņa tika veikta rekordīsā laikā,” stāsta E-klases vadītājs.

Sistēmas pielāgošanas darbos tika uzklausīts ne vien lietotāju viedoklis, bet arī datu apstrādes specialistu ieteikumi.

“Ar uzņēmumu vajadzību IT risinājumus nekavējoties pielāgot kādai konkrētai situācijai, esam saskārušies neskaitāmas reizes. E-klases gadījumā šis bija interesants darba uzdevums – ierobežotā laika periodā sniegt praktisku risinājumu kompleksai datu jaudas palielināšanai grūti prognozējamos apstākļos,” komentē uzņēmuma DEAC vadītājs Andris Gailītis, “šāda situācija uzskatāma par unikālu Latvijas un arī Baltijas mērogā. Uz daudzu Latvijas lielo IT sistēmu neveiksmju fona, gribās atzīmēt pozitīvo – Latvijā ir speciālisti un arī nozares, kur problēmas tiek sekmīgi risinātas un ir pieejami kompetenti speciālisti ar pieredzi un vēlmi piedāvāt kvalitatīvu pakalpojumu. Mēs ļoti vēlētos daudz vairāk savas kompetences veltīt Latvijas  uzņēmumu labā. Īpaši šobrīd, kad lieli datu apjomi un apstrādes jaudas tiek iepirktas ārpus Latvijas, tādējādi balstot globālo ekonomiku un ignorējot savas valsts ekonomikas iespējas un vajadzības.”

“Protams, 23.marts bija izaicinājums visiem. Pateicoties lietotāju inteliģencei un sapratnei, kā arī atbalstam no mūsu sadarbības partneru puses, pārliecinājāmies, ka laba sadarbība, plānošana un proaktīva darbība noteikti ļauj sasniegt labus rezultātus pat lielu izaicinājumu situācijās,” uzsver J.Kaģis.

E-klase ir būtiska izglītības sistēmas sastāvdaļa, ko ikdienā lieto 25 000 skolotāju un 150 000 ģimeņu visā Latvijā. Jau vairāk nekā 15 gadus uzņēmums nodrošina iespēju attālināti veikt efektīvu informācijas apmaiņu, sadarbojoties dažādām iesaistītajām pusēm – skolēniem, vecākiem, skolotājiem, mācību satura veidotājiem, pašvaldībām, kā arī izglītības un valsts iestādēm.

e-klaselv-apmeklejums-23032020.png