PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

11833.jpeg
Foto: dolgachov / 123RF
Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 šī gada pirmajos trīs mēnešos saņēmis 368 zvanus par drošību internetā. 

Tā aģentūrai LETA pavēstīja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktore Dace Āķe.

Visvairāk jeb 72 zvani saņemti no bērniem un pusaudžiem par emocionālo pazemošanu internetā un izmantojot mobilo tālruni, savukārt par pornogrāfiju, kas pieejama bez brīdinājuma saņemti 58 zvani.

Vēl 45 gadījumos zvanītāji stāstījuši, ka saņēmuši seksuāla rakstura piedāvājumus, bet 47 gadījumos sūdzējušies par nevēlamu komunikāciju internetā.

Marta sākumā VBTAI rīkotajā konferencē "Viens bērns divās pasaulēs" "Net-Safe Latvia" Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska sacīja, ka mūsdienu bērni ir piedzimuši laikmetā, kad divas pasaules - reālā un virtuālā - saplūdušas kopā, tāpēc svarīgi palīdzēt bērnam orientēties tajās.

Pēc M.Katkovskas toreiz teiktā, pieaugušie zina, ka ir divas pasaules, bet mūsdienu bērni to vairs nezina, tāpēc vecākiem un skolotājiem ir svarīgi uz situāciju raudzīties no bērnu pozīcijas. Bērnus nepieciešams virzīt cauri tehnoloģijām, lai viņi būtu drošībā, sacīja interneta drošības eksperte.

Tāpat M.Katkovska skaidroja, ka vecākiem jāsaprot pareizā pieeja bērniem, pārrunājot tehnoloģiju un interneta lietošanas paradumus ar viņiem. Svarīgi ir nevis atņemt ierīces no bērniem, bet izskaidrot, kā droši tās lietot, norādīja M.Katkovska, mudinot vecākus ar uzskatāmu piemēru parādīt, kā pareizi tās lietot, jo bērni ir vecāku spogulis.

Speciāliste norādīja uz tendenci, kas arvien vairāk izplatās vecāku vidū - savu bērnu bilžu un video ievietošanu internetā. M.Katkovska aicina vecākus to nedarīt un ļaut bērniem pašiem pieņemt lēmumu par sociālo tīklu izmantošanu un informācijas ievietošanu. Vecākiem vērts uzdot sev jautājumu, vai pēc gadiem pusaudzis priecāsies par šīm bildēm, kas ievietotas interneta plašumos viņa bērnībā.

Tikpat svarīgs esot aspekts, ka nekad nevar zināt, kas un kādiem mērķiem izmantos internetā pieejamo informāciju.