PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

9667.jpeg
Foto: ptnphoto / 123RF
Alternatīvā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanai papildus būtu nepieciešami ne vairāk kā 35 miljoni eiro.

Par to ir pārliecināts alternatīvā pedagogu algu modeļa autors Ikšķiles vidusskolas direktors Česlavs Batņa, informē ziņu aģentūra LETA.

Vakar izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis norādīja, ka saskaņā ar provizoriskajiem aprēķiniem modeļa ieviešanai, neskaitot pirmsskolas izglītības posmu, būtu papildus jau budžetā norādītajiem 27 miljoniem jāpiešķir vēl aptuveni 68 miljoni eiro, savukārt, lai finansētu arī pirmsskolas posmu, no valsts budžeta vēl būtu nepieciešams ap 30 miljoniem eiro, savukārt no pašvaldību budžeta - ap 60 miljoniem.

Č.Batņa uzskata, ka modelis nerada tik lielu fiskālo ietekmi un ka Izglītības un zinātnes ministrijas veiktais aprēķins nevar tikt ņemts par pamatu, jo "tas ir ļoti aptuvens un tam pamatā nav precīzi pamatotu finansiālu aprēķinu".

Č.Batņa atgādināja, ka arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga nepiekrīt šim aprēķinam un pieprasīs Izglītības un zinātnes ministrijai veikt konkrētus aprēķinus, iekļaujot visus alternatīvajā modelī minētos noteikšanas pamatprincipus.

Pēc Č.Batņas veiktajiem aprēķiniem, lai pedagogu atalgojumā tiktu iekļauti visi modelī minētie pamatprincipi, papildu jau iezīmētajiem 27 miljoniem eiro gadā būtu nepieciešams ne vairāk kā 35 miljoni eiro. Šī summa "nosegtu pilnīgi visu atbalsta personāla atalgojuma nodrošinājumu, kurš patlaban tiek daļēji nodrošināts no pašvaldības budžeta, kā arī nodrošinot jaunu pedagoga amata ieviešanu izglītības iestādēs karjeras konsultants".

Viņš gan uzsvēra, ka precīzus aprēķinus var sniegt tikai un vienīgi Izglītības un zinātnes ministrija.