PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

8016.jpeg
Foto: pressmaster / 123RF
Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) joprojām nav nosaukusi personas, kuras būtu saucamas pie atbildības par projekta izgāšanos un valsts līdzekļu izšķērdēšanu.

Tā šodien notikušajā Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē uzsvēruši vairāki deputāti.

Komisijas sēdes laikā opozīcijas partijas deputāti pauduši neapmierinātību ar nekvalitatīvi izstrādāto dienesta ziņojumu par neveiksmīgā projekta Skolas.lv izvērtējumu.

Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš IZM pārmeta neprofesionālu darbību projekta Skolas.lv izstrādes gaitā. Viņš uzsvēra, ka IZM joprojām nav nosaukusi visas personas, kuras būtu saucamas pie atbildības par projekta izgāšanos un valsts līdzekļu izšķērdēšanu, informē ziņu aģentūra LETA.

Deputāte Regīna Ločmele-Luņova uzsvēra, ka projekta laikā bijuši vairāki kritiskie punkti, kas liecinājuši par nepieciešamību izvērtēt iespēju pārtraukt projekta realizāciju. Viņa uzsvēra, ka bijušo izglītības un zinātnes ministru - Tatjanas Koķes, Roberta Ķīļa, Vjačeslava Dombrovska un Inas Druvietes - darbības laikā tika izstrādāti vairāki dokumenti, kas, pretēji reālajai situācijai, apliecinājuši, ka ar projektu viss ir kārtībā.

A.Elksniņš uzskata, ka noteikti nepieciešams vērtēt ne tikai projekta vadītāja, bet arī IZM valsts sekretāra, viņa vietnieka un citu amatpersonu rīcību šajā gadījumā, uzsverot, ka, pretēji IZM sacītajam, vairākas personas, kuras tieši piedalījušās vai nu dokumentu vīzēšanā, vai citās aktivitātēs, vēl aizvien strādā IZM.

Vērtējot IZM sagatavoto dienesta ziņojumu, A. Elksniņš uzsvēra tā autoru nekompetenci, tajā veiktos secinājumus saucot par “fantasmagoriju”. Viņš neizprot, kādēļ dienesta pārbaudei izvēlēts termiņš, kuram ir iestājies noilgums. IZM parlamentārais sekretārs Edvards Smiltēns uzsvēra, ka gan viņš, gan arī izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile ministrijā strādā vien dažus mēnešus, un fakts, ka līdzekļi būs neattiecināmi, kļuva skaidrs tikai šajā gadā, pēc kā nekavējoties tika izveidota komisija, lai pētītu šos jautājumus. IZM darbinieki neesot nodarbojušies ar apzinātu izmeklēšanas sākšanas novilcināšanu, norādīja E. Smiltēns.