PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Digitālā realitāte – kur dzīvo jaunieši?
Digitālā realitāte – kur dzīvo jaunieši?
Foto: pexels
TikTok, Snapchat, Twitch, Discord, Instagram un arī citas aplikācijas ir katra jaunieša ikdiena. Jaunieši atzīst, ka nespēj vairs iedomāties mācības, izklaidi un saziņu ar draugiem bez šīm lietotnēm. 91% aptaujāto* jauniešu norāda, ka katru dienu izmanto YouTube, Vimeo, Twitch vai kādu citu video straumēšanas platformu, savukārt Instagram, Snapchat, TikTok un citas sociālo tīklu aplikācijas ikdienu lieto 84% aptaujāto skolēnu.

Lai izvērtētu visus PAR un PRET biežāko TOP 5 aplikāciju izmantošanā, vecāki un pusaudži tiek aicināti uz atklātu sarunu. Virtuālajā cīņā vecāku nostāju paudīs fitnesa un veselīgas dzīves veida vēstniece Instagramā, divu meitu mamma Zanda Zariņa-Rešetina kopā ar Tele2 E-komercijas vadītāju Edgaru Fortiņu, kas ir arī daudzbērnu tētis un azartīgs slēpņotājs. Savukārt jauniešu viedokli tiešajā ēterā aizstāvēs Gabriēla Samata, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolniece (14 g.) un Ingmārs Jakovļevs no Dobeles Valsts ģimnāzijas (18 g.).

"Mēs bieži redzam situācijas, kad vecākiem ir bažas par jauniešu pavadīto laiku viedierīču ekrānos. Taču ir svarīgi saprast, ko tieši jaunietis tur dara un ar kādu mērķi izmanto konkrētu lietotni,” saka Eiropas programmēšanas skolas “Datorium” vadītāja Anžela Džafarova, “Mēs redzam vajadzību mazināt šo tehnoloģiju un aizspriedumu plaisu starp jauniešiem un viņu vecākiem, jo viss nav tikai melns vai tikai balts. Jaunā laikmetā ir jāizmanto jauni rīki gan vecākiem, gan jauniešiem. Šī diskusija būs starp divām paaudzēm, kuras nošķir straujā digitalizācija un informācijas tehnoloģiju progress.”

Diskusijas tiešraidi varēs vērot 16.martā plkst.19:00 Datorium Facebook lapā vai Youtube profilā.

Pasākumu organizē Datorium programmēšanas skola jauniešiem, kur pusaudži apgūst digitālās prasmes un programmēšanu. Datorium Discord serverī  tiekas jaunieši no visas pasaules. Tā ir vieta, kur var uzdot savu jautājumu par kādu IT tēmu, parādīt savu IT projektu, uzzināt par bezmaksas pasākumiem Datorium Discord servera dalībniekiem un pat saņemt darba piedāvājumu. Ikviens jaunietis var pievienoties šim serverim un sākt programmēt, kā arī uzzināt vairāk par digitālās pasaules jaunākajām tendencēm. 2020. gadā Datorium saņēma Eiropas Komisijas komunikāciju, tīklu, satura un tehnoloģiju ģenerāldirektora parakstītu izcilības sertifikātu par rīkotajiem pasākumiem Eiropas Savienības programmēšanas nedēļas EU CodeWeek ietvaros.

*Datorium veiktā aptaujā piedalījās 120 vidusskolēni vecumā no 12-19 gadiem 4 Latvijas pilsētās.