PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

8850.jpeg
Foto: Reinis Inkēns, Saeimas kanceleja
Tiesībsargs Juris Jansons izglītības un zinātnes ministrei Mārītei Seilei devis vairākus ieteikumus nākamo Dziesmu un deju svētku organizēšanā.

Tiesībsarga birojs ir gatavs iesaistīties preventīvu pasākumu izstrādē, lai Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā bērnu intereses tiktu izvirzītu par prioritāti. Dalībniekiem ir jānodrošina drošība, komforta zona, jo tieši bērni ir tie, kuri nodrošina, lai šie svētki varētu notikt, informē ziņu aģentūra Leta.

Svētku laikā dalībniekiem jānodrošina "higiēna, dzīvošana, loģistika, ēšana, ūdens, veselība, viss, kas ar to ir saistīts, pat privātums," uzsvēra J. Jansons. Tāpat regulāras, pilnvērtīgas un kvalitatīvas ēdienreizes, dzeramā ūdens pieejamību gan pasākuma laikā, gan izmitināšanas vietā, bērnu dienas režīma ievērošanas uzraudzību, atpūtas iespēju nodrošināšanu pasākuma un mēģinājuma laikā.

Tiesībsarga birojs ir saņēmis pietiekami daudz signālu, ka bērnu intereses svētkos no likuma viedokļa nav bijušas ievērotas. "Ja ir ģībšanas, ja ir pārgurumi, vēl kādas novirzes no normas, tad varam izdarīt secinājumus, ka kaut kas nav bijis kārtībā," norāda J. Jansons. Tomēr tiesībsargs ir gatavs gaidīt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) secinājumus un tikai tad "rīkoties tālāk".

Vaicāta par organizatoru atbildību bērnu ģībšanā, M. Seile atklāja, ka sagaidīs komisijas ziņojumu par notikušā cēloņiem, kā arī amatpersonu atbildību, ņemot vērā normatīvos aktus, vērtēs profesionāļi.

Ministre stāstīja, ka vakar notikušajā rīcībkomitejas sēdē izskanējuši secinājumi par visām jomām, kur nepieciešami uzlabojumi. M. Seile minēja piemērus, ka varētu veiksmīgāk plānot pauzes starp mēģinājumiem, izstrādāt ēdienkarti, kurā ņemta vērā bērnu papildu slodze, šādi nodrošinot lielāku kaloriju daudzumu, kā arī veiksmīgāk organizēt transportu plūsmu, lai būtu pēc iespējas mazāk pārbraucienu.

Šobrīd saskatāmi vairāki soļi, kurus mainot var uzlabot svētku organizatorisko norisi. Kā piemērs tika minēts, ka šogad ticis strikti ievērots 40 minūšu mēģinājumu garums, kas uzlaboja bērnu sajūtas svētku laikā.

Jau ziņots, ka 11.jūlija vakarā, kad Mežaparka estrādē notika XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums, daudziem dziedātājiem kļuva slikti un viņi paģība. Mediķi slimnīcā nogādāja 17 bērnus. Ņemot vērā minēto, izglītības un zinātnes ministre naktī nolēma atcelt nākamajā dienā paredzēto svētku gājienu, tomēr realitātē gājiens notika un dalībnieki tajā devās brīvprātīgi.