PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

39883680430_062029047d_o.jpg
Foto: Ieva Ābele, Saeima
Lielākie izaicinājumi Latvijai dzimumu līdztiesības jomā ir segregācija izglītībā un nabadzības risku palielināšanās, šodien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu un Sociālo un darba lietu komisiju kopsēdē sacīja Eiropas Dzimumu līdztiesības institūta eksperts Maurīcio Moska.

Eksperts deputātiem uzsvēra, ka Latvijā joprojām ir profesijas, kas tiek uzskatītas par sieviešu, piemēram, skolotāji, un izglītības iestādēs tās joprojām apgūst ievērojami mazāks skaits vīriešu nekā sieviešu, informēja parlamenta Preses dienestā. Šāda segregācija nākotnē var radīt negatīvu ietekmi uz darba tirgu, atzīmēja M.Moska. Tāpat Latvijas izglītības sistēmā joprojām ir liels to skolēnu un studentu skaits, kuri pārtraukuši mācības. Izglītošanos pārtraukušo zēnu skaits ir lielāks nekā meiteņu, it īpaši lauku reģionos, pauda institūta pārstāvis.

Eksperts atzīmēja, ka Latvijā kopš 2005.gada sabiedrībā ir palielinājies nabadzības risks. Tas ir augstāks sievietēm, jo sevišķi tām, kuras vienas audzina bērnus.

Latvijas rādītāji visās jomās - zināšanas, nauda, darbs, vara, laiks, veselība - pēdējās desmitgades laikā ir uzlabojušies. Taču Latvijā un visā ES kopumā progress ir ļoti lēns, norādīja M.Moska.

Kā informēja Saeimā, abu komisiju kopsēde tika rīkota, lai kopā ar Eiropas Dzimumu līdztiesības institūtu spriestu par Eiropas dzimumu līdztiesības indeksa rādītājiem par Latviju, kas aptver arī jautājumu par vardarbību pret sievietēm.

Latvijas rādītāji vardarbības jomā pret sievietēm ir augstāki nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES), tika norādīts sanāksmes laikā. "Augstie rādītāji vardarbības jomā pret sievietēm ir jāsamazina un tolerance pret vardarbību - jāizskauž," pēc sēdes sacīja Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne. Tāpat I.Laizāne un Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča atzīmēja, ka institūta ziņojums ir ļoti visaptverošs un apkopotā informācija būs noderīga komisiju turpmākajā darbā.

Eiropas Dzimumu līdztiesības institūts ir neatkarīga ES struktūrvienība, kas izveidota ar mērķi veicināt un stiprināt dzimumu līdztiesību, tostarp nodrošināt integrētu pieeju dzimumu līdztiesībai visās ES politikas jomās un valstu politikas attiecīgajās jomās, informē aģentūra LETA. Tās uzdevums ir veicināt cīņu pret diskrimināciju dzimuma dēļ un palielināt ES pilsoņu izpratni par dzimumu līdztiesību.