PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

7558.jpeg
Foto: photodeti / 123RF
SIA "IKG", kas nodrošina audzēkņu un darbinieku ēdināšanu pirmsskolas izglītības iestādē "Taurenītis" Tukumā, vēl izmeklē stafilokoka izraisīto toksiskas infekcijas uzliesmojumu, informēja uzņēmuma īpašniece un vadītāja Ingvilda Grosberga.

Ēdināšanas uzņēmuma vadītāja atgādināja, ka "IKG" ir liela pieredze izglītības iestāžu ēdināšanas nodrošināšanā, un visas drošības prasības uzņēmuma virtuvēs tiekot ievērotas. Pašlaik sadarbībā ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) speciālistiem tiek pētīts iespējamais uzliesmojuma iemesls, un uzņēmuma vadība neizslēdz, ka cēlonis varētu būt meklējams ārpus bērnudārza virtuves bloka.

Jau vēstīts, ka oktobra vidū bērnudārzā virknei audzēkņu un arī pieaugušo pasliktinājusies labsajūta. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģe Rita Korotinska aģentūru LETA informēja, ka to izraisījusi "staphylococcus aureus" baktērija jeb stafilokoks.

Stafilokoka baktērija mīt uz cilvēka ādas, degunā, un kaitējumu nenodara, taču tā var nokļūt uz ēdiena no brūcēm, nemazgātām rokām, un, glabājot ēdienu istabas temperatūrā, baktērijas sāk vairoties, izdalot toksīnus, skaidroja R.Korotinska. Rezultātā "Taurenīša" bērni un darbinieki cietuši no toksiskās infekcijas.

PVD veicis pārbaudi izglītības iestādes ēdināšanas blokā. Dienesta Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova stāstīja, ka virtuvē konstatēta higiēnas prasību neievērošana. Tāpat uzņēmums, kas nodrošina ēdināšanu bērnudārzā, vieglprātīgi izturējies pret ēdiena uzglabāšanas temperatūrām.

PVD pārstāve atzina, ka ēdināšanas uzņēmums šajā jomā strādā ne pirmo gadu, un iepriekš tas dienesta redzeslokā nav nonācis.