PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

10779.jpeg
Foto: velkol / 123RF
No 7. līdz 13.novembrim jau ceturto gadu Latvijā un 63 citās pasaules valstīs notiks Ekoskolu Rīcības dienas. 

To mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību vides aizsardzībai, parādot saikni starp globālajiem procesiem un mūsu ikdienas paradumiem, un iedvesmojot šos paradumus mainīt. Latvijā Ekoskolu Rīcības dienās iesaistījušās vairāk nekā 130 skolas.

Ekoskolu Rīcības dienas tika aizsāktas 2013.gadā ar mērķi apvienot visas Ekoskolas kopīgā, sabiedriski nozīmīgā akcijā. Ekoskolu programma ir viens no visaptverošākajiem un arīdzan populārākajiem vides izglītības modeļiem pasaulē. Visā pasaulē to apgūst 17 000 000 skolēni, savukārt Latvijā - vairāk kā 40 000. Programmas pamatā ir vienkāršas un brīvi piemērojamas vides pārvaldības sistēmas izveide skolā.

Pašlaik Ekoskolu programmā ir iesaistītas vairāk kā 49 000 skolas visā pasaulē, Latvijā tās ir gandrīz 200 izglītības iestādes, sākot no pirmskolas izglītības iestādēm līdz par augstskolām. Latvijā Ekoskolu programmu īsteno Vides izglītības fonds. Ekoskolu programma ir viena no piecām Starptautiskā Vides izglītības fonda programmām, informē projekta pārstāve Lelde Vaivode.

“Rīcības dienas piedāvā Ekoskolām tiešāk un fokusētāk uzrunāt sabiedrību,“ stāsta Ekoskolu Rīcības dienu koordinators Latvijā Edmunds Cepurītis, “Ekoskolu Rīcības dienu mērķis ir dalīties pieredzē, iedrošināt izmēģināt jaunus ieradumus un stāstīt, kāpēc tas būtu jādara, kādu ietekmi uz vidi un uz mums pašiem šie paradumi atstāj. Piemēram, ja izvēlamies uzturā lietot palmu eļļu, mēs veicinām dabas vērtību izzušanu valstīs, kurās tiek ievāktas izejvielas eļļas izgatavošanai. Vairākas no palmu eļļām nav arī tā veselīgākā izvēle."

Šogad Ekoskolu Rīcības dienas veltītas 17 ANO Ilgstpējīgas attīstības mērķiem, izceļot ar vidi saistītos četrus mērķus - ilgtspējīgu iepirkšanos, dabas vērtību aizsardzību jūrā, dabas aizsardzību sauszemē un klimata pārmaiņu mazināšanu.

Latvijā Ekoskolu Rīcības dienās ir iesaistījušās vairāk kā 130 skolas, katra no tām ir izvēlējusies, uz kuru no ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķiem fokusēties. Karte, kurā atzīmētas visas iesaistītās skolas un to plānotās aktivitātes, pieejama Vides fonda mājasalpā

Jau tagad ir zināms, ka vairākas no skolām Rīcības dienu laikā aicinās mazāk izmantot automašīnas, iespēju robežās izvēloties citu transporta veidu vai, aicinot draudzēties, un vienā mašīnā braukt vairāk nekā vienam vai diviem cilvēkiem. Citas skolas aicinās pārdomātāk izvēlēties pārtikas produktus, lai iepirktu tik, cik nepieciešams, un tā neradītu liekus atkritumus.

Rīcības dienu nedēļa šoreiz sakrīt arī ar Mārtiņdienu, un vairākas skolas to izmantos, svētku mielastam mudinot lietot sezonālos dārzeņus no Latvijas laukiem.