PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

Festivāls “Bildes” koncertā pulcē bērnu vokālos un deju kolektīvus
Festivāls “Bildes” koncertā pulcē bērnu vokālos un deju kolektīvus
Foto: BILDES 2019
Mūzikas un mākslas festivāls “Bildes” aicina uz koncertu bērniem, kas 16. novembrī plkst. 12 notiks VEF Kultūras pilī. Koncerts bērniem “Bilžu” programmā iekļauts kopš 1992. gada, un ir kļuvis par festivāla neatņemamu sastāvdaļu. Jau tradicionāli koncertu vadīs mūziķe un pedagoģe Igeta Ozoliņa.

Festivāla “Bildes” koncertā bērniem piedalās Latvijā zināmas bērnu vokālās un deju studijas. 

Bērnu koncertu caurvij vēstuļu rakstīšanas tēma, sasaucoties ar festivāla izstādi, kurā skatāmas apgleznotas pastkastītes.  “Vai mūsdienās bērni zina, kas ir īsta vēstule? Agrāk tās rakstīja ar tinti un spalvaskātu, tika sūtītas ar pasta baložiem, zirgu pajūgiem un pat ziedu veidā. Vēstuli tās saņēmējam dažkārt bija jāgaida mēnešiem ilgi," spriež koncerta vadītāja Igeta Ozoliņa.

"Festivāls "Bildes" tā ir iespēja sajust festivāla gaisotni, uzstāties uz profesionāli aprīkotas skatuves un sajust satikšanās prieku ar saviem vienaudžiem un klausītājiem. Ir tāds laiks, ka situācijas un notikumi ātri mainās, bet "Bildes" ir notikums ar ilgstošu vēsturi un stabilām tradīcijām, līdz ar to tam ir pievienotā vērtība. Ir dalībnieki, kuru vecāki ir apmeklējuši “Bildes”  vai paši bijuši festivāla dalībnieki daudzu gadu garumā, un veidojas veselas “Bilžu” paaudzes. Tas tiešām ir notikums -piedalīties tik tradīcijām bagātā festivālā!" saka Igeta Ozoliņa, kura koncertu bērniem vadīs kopā ar savu audzēkni Loretu Mētru no vokālās studijas "Tev un Man". Studija  "Bildēs" piedalās 15 gadus, bet pati Igeta dažādos sastāvos festivālā piedalās jau kopš 1989. gada.

Ilggadēji festivālā “Bildes” piedalās Lapmežciema vokālā  grupa “Vējā”. Tā dibināta 1994. gadā, un grupas vadītāja Benita Egle muzikāli izlolojusi jau vairākas paaudzes. Benita stāsta: “Mūsu studijas bērni dzied, dejo un spēlē stabules un metalafonus. Šogad grupu pārstāvēs dažāda vecuma dziedātāji – sešgadnieki ar dziesmu “Ziņkārīgais deguntiņš”, lielākie dziedās par dažādiem pasaku tēliem.” Vadītāja piebilst, ka mazie dziedātāji ir īpaši priecīgi brīdī, kad visi kopā uz skatuves dzied  “Bilžu” himnu “Tikai Tā!”. 

Koncertā bērniem uzstāsies arī Nila Īles mazo perkusionistu grupa “SAFARA”. Nils stāsta: “Daži “Safara” dalībnieki perkusijas spēlē jau astoņus gadus, citi piecus, vēl kāds trīs gadus. Izpildīsim programmu, kam pamatā ir Gambijas un Senegālas ritmi, kas ir aranžēti ar latvisku piesitienu. Šos ritmus pats spēlēju ar pieaugušo grupām, bet bērni tos koncertā izpildīs pirmo reizi un priekšnesumā iesaistīs klausītājus.” Jautāts, kas viņu iepriecina darbā ar bērnu mūziķu grupu, Īle smaidot atbild: “Man atliek iedot mazu kniksīti iedvesmas un zināšanu, no kurām viņi izaudzē paši savas foršās idejas, kuras es palīdzu realizēt, un viņi paši daudz izdara. Mirklī, kad bērni tiek uz skatuves, notiek brīnums!”

Ar pieredzes bagātās vokālās studijas “Knīpas un Knauķi” dziedātāju grupām iepazīstina vadītāja Edīte Putniņa: “”Cīrulīši” studijā šobrīd ir paši vecākie - viņi pie mums darbojas kopš trīs gadu vecuma. “Strazdiņi” ir paaudzi jaunāki. Interesanti, ka “Cīrulīši” pirmo reizi “Bildēs”uzstājās 2012. gadā, esot septiņus gadus veci. Ļoti jauki, ka tagad, esot pusaudžu vecumā, viņi atkal var dziedāt "Bildēs", lai ar citām acīm paskatītos uz šo festivālu!”  Koncertam studija sagatavojusi priekšnesumus no izrādes "Vilkam tāda dvēselīt’". Tas ir studijas vokālās skolotājas Sanitas Sējānes izlolots projekts, kura sākums meklējams 2018. gada Dziesmu svētkos, un nu jau projekts ir apceļojis visu Latviju, bet nākamajā gadā tiks izrādīts arī diasporas latviešiem.”

Koncertā uzstāsies – “Dzeguzīte”, “Knīpas un knauķi”, “Kolibri”, “Poppy”, “Momo”, “Tev un man”, “Vējā”, “Podziņas”, Nila Īles mazo perkusionistu grupa “SAFARA”, Križeviču ģimene, “Notiņas”, “Momo”, dejos “Dzirnas”, Māris Pūris un Ādažu Mākslas un mūzikas skolas deju programmas audzēkņi.

Starpbrīdī – visiem apmeklētājiem garšīgs pārsteigums no “Druvas saldējuma”.

Ieeja no 3 gadu vecuma. Biļetes uz koncertiem nopērkamas “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā.

Biļetes jāiegādājas visiem apmeklētājiem, neatkarīgi no vecuma.

Vēl šogad festivāla “BILDES 2019” ietvaros tās pašas dienas vakarā,  16. novembrī plkst. 19.00 klausītāji aicināti uz “Bilžu” veterānu koncertu. Koncertā uzstāsies – “COLT”, “Stiprās sievas” un “Ogas”, “Dzidriņas megasistēma”, “Lādezers”, “ARMANDSOUND”, JĀNIS BUKUMS, Māra Kalniņa un “Bague Duo”, Varis Vētra, Ineta Rudzīte, “The Cucumbers”, Juris Pavītols, “Denktie vīri”, “Vaidava”, Horens Stalbe un “Riga Reggae”, “Exiled in Brussels”, “Pērkons” u.c. Koncertu vada – Ēriks Loks.