PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

6903.jpeg
Foto: publicitātes foto. Attēlā: filmas galvenās lomas atveidotāja Inga Alsiņa-Lasmane.
Pagājušajā nedēļā pirmizrādi piedzīvojusī filma Izlaiduma gads kļuvusi par populārāko filmu kinoteātrī Kino Citadele, liecina kinoteātra mājaslapā publicētā informācija. 

Latviešu režisora Andra Gaujas veidotā spēlfilma šonedēļ popularitātē pārspējusi pat Holivudas lielbudžeta filmas, nokļūstot filmu topa pirmajā vietā. Filmas Izlaiduma gads pirmizrādē kinoteātrī Kino Citadele, kas notika piektdien, 10.oktobrī, režisors Andris Gauja uzsvēra, ka filma primāri domāta tieši jauniešiem. Ņemot vērā, ka Latvijā mākslinieki neaizraujas ar filmu veidošanu jauniešiem, režisors cer, ka filmai izdosies piesaistīt šo auditorijas daļu.

Uz filmas pirmizrādi piektdien bija aicināti Latvijas skolotāji, kuri pēc seansa noskatīšanās neskopojās gan ar pozitīviem komentāriem, pasakoties par sarežģītu jautājumi uzdošanu un uzmanības pievēršanu skolotāju un skolēnu attiecībām, kā arī uzteicamo aktierspēli, gan arī ar kritiskiem spriedumiem, kas tika vērsti pret filmas scenāriju. Daudzi skolotāji arī apšaubīja, ka filmā atainotā skolas vide, skolas darbinieku attiecības, kā arī skolēnu nešpetnā izturēšanās patiešām atbilst realitātei Latvijas skolās.

Filmā Izlaiduma gads tiek apspēlētas vienas klases attiecības ar savu jauno skolotāju, kura pēc attiecību izjukšanas visu savu enerģiju velta jaunajam darbam kādā Rīgas skolā. Jaunā skolotāja Zane par katru cenu vēlas sadraudzēties ar savu audzināmo klasi, rīkojot mājas ballītes un palīdzot grūtos brīžos, kad skolēniem rodas sarežģījumi ģimenē. Skolotājai nākas saprast, cik grūti ir nošķirt robežu, kas ir jānovelk starp skolēnu un skolotāju. Kad audzināmās klases skolēns Maksis sāk izrādīt romantisku interesi pret skolotāju, rodas nopietni sarežģījumi kā klases, tā arī Zanes dzīvē. Pienāk brīdis, kad skolotājai ir jāizvēlas starp romantiskām jūtām pret skolēnu un ētisku rīcību, skolotājas principiem.

Filma Izlaiduma gads ir režisora Andra Gaujas debijas spēlfilma. Andris Gauja un filmas operators Aleksandrs Grebņevs guva plašu ievērību pasaulē ar savu iepriekšējo darbu - dokumentālo filmu Ģimenes lietas, kas uzvarēja ASV lielākajā dokumentālo filmu festivālā Silverdocs, kā arī piedalījās vairāk nekā 25 starptautiskos kinofestivālos visā pasaulē.

Filmā Izlaiduma gads galveno lomu atveido Inga Alsiņa-Lasmane, kā arī citi pieredzējuši aktieri: Gatis Gāga, Liena Šmukste, Marina Janaus, slavenais Krievijas aktieris Andrejs Smoļakovs u.c. Tāpat filmā lomas atveido aktieri bez iepriekšējas pieredzes, skolēni un studenti: Mārcis Klatenbergs, Ieva Apine, Edgars Siliņš, Aigars Ligers, Elza Feldmane, Agirs Neminskis un daudzi citi.