PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

8516.jpeg
Foto: dolgachov / 123RF
Finansējumu jaunajam pedagogu darba samaksas modelim Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pagaidām nevarot pieprasīt.

To varēs darīt tad, kad ministrija būs sagatavojusi pedagogu darba samaksas reformu un vienojusies par to ar partneriem, sacīja Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktors Aleksis Jarockis, informē ziņu aģentūra LETA.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) trešdien padomes sēdē nolēma prasīt pilnveidot jauno pedagogu darba samaksas modeli, atliekot tā ieviešanu līdz 2016.gadam.

Savukārt IZM valsts sekretāra amata pienākumu izpildītāja Evija Papule sēdē norādīja - ja skolotāju algu reforma netiks veikta šogad, tad nākamā iespēja sakārtot pedagogu atalgojuma sistēmu varētu būt tikai 2019.gadā.

Uzklausos LIZDA bažas par to, ka līdz ar jaunā modeļa ieviešanu zaudētājos varētu palikt krietns pedagogu skaits, E. Papule sacīja, ka ir jāizdara izvēle, "kā vairāk žēl - 6%, kas zaudēs, vai 70%, kas iegūs". Savukārt uz jautājumu, cik daudz pedagogu varētu zaudēt darbu līdz ar reformas veikšanu, E. Papule atbildēja, ka ministrija neveicot šādas prognozes.

A. Jarockis sacījis, ka finansējumu jaunajam modelim var pieprasīt jau tad, kad reforma ir pilnvērtīgi sagatavota un gatava ieviešanai. Lai arī tiek pieņemts budžeta ietvara likums trim gadiem, tomēr ietvara likumu ir iespējams pārskatīt. Katru gadu tiek spriests arī par iespējām finansēt jaunās politikas iniciatīvas. Patlaban izskan, ka jaunajam pedagogu darba samaksas modelim šim gadam nepieciešami 9,8 miljoni eiro.