PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

4577696833_38420c3381_o.jpg
Foto: Saeimas Kanceleja
Lietuvai ir pienākums investēt skolotāja profesijā, jo no tā būs atkarīga valsts brīvība un nākotne, uzsvērusi prezidente Daļa Grībauskaite, runājot konferencē, kas ceturtdien noslēdza gandrīz pusgadu ilgušo Lietuvas plašsaziņas līdzekļu un valsts vadītāju iniciatīvu "Ideja Lietuvai".

Konferencē, kuras aizgādņi ir Lietuvas valsts augstākie vadītāji, paziņotas svarīgākās no 1500 idejām, kuras par tādām atzinuši eksperti un sabiedrība. Pirmā - panākt, lai skolotāja profesija līdz 2025.gadam kļūtu prestiža, otrā - likumdošanā paredzēt dubultpilsonības iespēju, bet trešo un ceturto vietu dala aicinājums palīdzēt jaunajām ģimenēm mājokļa iegādē un samazināt birokrātiju, digitalizējot valsts sniegtos pakalpojumus.

Kā uzsvērusi prezidente, skolotājs ikkatra cilvēka dzīvē ir un vienmēr paliek svarīgākā figūra.

"No tā, kā mēs - politiķi, sabiedrība un mūsu valsts - investēsim skolotājā, kā viņu saredzēsim, traktēsim, uzlūkosim, būs atkarīga mūsu nākotne. Skolotāja stāvoklis sabiedrībā ir kā lakmusa papīrītis. Vai mēs saprotam, ka izglītība ir valsts izdzīvošanas pamats, ka izglītotu tautu nekad nevarēs paverdzināt nedz ar ieročiem, nedz vārdu, nedz apmelojumiem, nedz šantāžu? Tādēļ investēt skolotājā un izglītībā ir ne tikai mūsu pienākums - tā ir mūsu nākotne," viņa uzsvērusi, konferencē paziņojot pirmo ideju.

Ar otro ideju - dubultpilsonības ieviešanu - iepazīstinājis Seima spīkers Viktors Pranckietis, norādot, ka tautai būs iespēja par to lemt referendumā.

"Likumdevējs ir izmantojis visas iespējas šīs idejas īstenošanai - tagad savs vārds jāsaka tautai. Tauta pēc gada varētu teikt šai idejai "jā". Novēlu mums visiem turēties kopā," viņš sacījis.

Premjerministrs Sauļus Skvernelis uzsvēris, ka vēl divas ekspertu un sabiedrības izraudzītās idejas, kas ieguvušas vienādu atbalstu, - palīdzība jaunajām ģimenēm un birokrātijas mazināšana - valstij ir vienlīdz svarīgas.

"Ģimene ir mūsu valsts pamats, un, lai to veidotu, nepieciešams stingrs sociālais pamats. Tā nu izveidojušās mūsu tradīcijās, ka katrs lietuvietis vēlas, lai viņam būtu savs mājoklis, bet tas nav vienkārši. Runājot par valsts nākotni, man šķiet svarīgi, lai katrai jaunai ģimenei varētu būt savs mājoklis, lai tā varētu laist pasaulē un audzināt bērnus, tad mūs visus gaida gaiša nākotne," viņš sacījis.

Kā izteicies premjers, "birokrātija nokauj valsti", savukārt centieni visus procesus valstī digitalizēt "liecina par valsts spēju mainīties". "Atliek vien novēlēt, lai Lietuvu nenokauj digitālā birokrātija, un īstenot šīs idejas," viņš piebildis.

Konferencē piedalījās valdības ministri, politiķi, diplomāti, uzņēmēji un eksperti no Lietuvas un ārvalstīm, informē aģentūra LETA.