PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

5861.jpeg
Foto: Fkzenon / 123RF
Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentam šī gada budžetā papildu nepieciešami 4,22 miljoni eiro, informēja Rīgas domē.

Pēc departamenta direktora Gunta Helmaņa teiktā, lielākā daļa summas - 3,25 miljoni eiro nepieciešami, lai privātajos bērnudārzos nodrošinātu ēdināšanas pakalpojumus. Izmaksu pieaugums skaidrojams ar bērnu skaita pieaugumu privātajās iestādēs, kā arī ar izmaksu palielināšanos uz vienu bērnu, salīdzinot ar 2017.gadu.

572 108 eiro paredzēti pedagoģisko darbinieku atalgojuma palielināšanai, bet 369 180 eiro, lai nodrošinātu ilgi slimojošo skolēnu apmācības mājās, piemaksas koordinatoriem, kas darbojas "Latvijas skolas soma" projekta laikā, pedagogu algu paaugstinājumam, kā arī no "Rīgas satiksmes" pārņemto 10 autobusu uzturēšanai.

Departaments šovasar nodrošināja līdzfinansējumu arī skolēnu nodarbinātības programmai Rīgas pašvaldības iestādēs un kapitālsabiedrībās. Sākotnēji tika paredzēts, ka tiks līdzfinansētas 270 skolēnu pagaida darba vietas, taču, ņemot vērā lielu pieprasījumu no pašvaldības iestādēm, tika pieņemts lēmums nodrošināt līdzekļus vēl papildu 37 darba vietu izveidei. Līdz ar to departamentam par šo projektu nepieciešams segt izmaksas vēl 10 337 eiro apmērā. Tāpat vairāk nekā 17 000 eiro lūgti, lai nodrošinātu algas darbiniekiem, kas sākuši strādāt vairākos atvērtajos sporta laukumos pilsētā.

G.Helmanis gan norādīja, ka nedaudz vairāk nekā vienu miljonu eiro departaments var nodrošināt no šogad ietaupītajiem līdzekļiem. 168 537 eiro liela naudas ekonomija radusies, jo sākotnēji Rīgas pašvaldībai tika deleģēts nodrošināt ēdināšanas pakalpojumus šovasar notikušo Dziesmu un deju svētku laikā kolektīvu vadītājiem, speciālistiem un bērnu kolektīvu pavadošajām personālam, bet šo pakalpojuma izmaksas tomēr tika segtas no valsts budžeta.

Tāpat ekonomija radusies no ēdināšanas izmaksu ietaupīšanas, kā arī par 892 000 eiro pieauguši departamenta ieņēmumi par maksas pakalpojumiem, informē aģentūra LETA.

Izstrādātajos budžeta grozījumos redzams, ka arī departamenta valsts mērķdotācijas pieaugušas kopsummā par 7,10 miljoniem. Finansējums, galvenokārt, paredzēts pedagogu algu izmaksai un dažādu projektu īstenošanai.

Grozījumus šodien atbalstīja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komiteja.

Partijas "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" frakcijas pārstāvis Edvards Ratnieks informēja, ka, viņu frakcija rosinās kolēģus šos grozījumus neatbalstīt, jo uzskata, ka tajos bija jāparedz finansējums, lai bez aizķeršanās nodrošinātu pāreju uz izglītību valsts valodā.

"Nav grūti paredzēt, ka brīdī, kad būs jāīsteno reforma par pāreju uz izglītību valsts valodā, Rīgas domes vadība teiks, ka pedagogi tam neesot gatavi. Tādēļ budžeta grozījumi šobrīd bija īstais brīdis, negaidot 2019.gada budžeta pieņemšanu," pauž frakcijas vadītājs Nauris Puntulis.

Komitejā par budžeta grozījumiem šīs frakcijas deputāti balsojumā atturējās.