PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

9531.jpeg
Foto: Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja
Jaunās valdības deklarācijā ir saglabājušās vien atsevišķas apņemšanās izglītības jomā no iepriekšējās valdības deklarācijas teksta.

Māra Kučinska valdības deklarācijā lielāks uzsvars likts uz zinātnes resursu un nacionālas nozīmes valsts pētniecības infrastruktūras nodrošināšanu, kā arī reģionālo augstskolu stiprināšanu.

Salīdzinot demisionējušās premjerministres Laimdotas Straujumas un Māra Kučinska topošās valdības deklarācijas, redzams, ka saglabājusies vēlme veidot pāreju uz obligātu vidējo - vispārējo vai profesionālo - izglītību. L.Straujumas deklarācijas tekstā gan minēta vienīgi vēlme īstenot pasākumus šajā jautājumā, taču M.Kučinska valdība apņēmusies jau noteikt konkrētus termiņus.

Abos deklarācijas tekstos arī pausta vēlme veidot sistēmu, lai par pedagogiem kļūtu zinošākie un mērķtiecīgākie cilvēki. L.Straujumas valdība iepriekš bija apņēmusies reorganizēt jauno pedagogu sagatavošanas programmas pedagoģijas augstskolās, kā arī izveidot vispārizglītojošo skolu pedagogu motivācijas sistēmu un ieviest jauno pedagogu darba samaksas aprēķināšanas modeli.

Tikmēr M.Kučinska valdība redz iespēju veikt visaptverošu izglītības satura reformu vispārējā izglītībā, lai nodrošinātu skolas beidzējus ar nepieciešamajām prasmēm dzīvei sabiedrībā. Tāpat tā vēlas izvērtēt iespēju ieviest izglītības iestādēs trešo sporta stundu un veselības mācību, kā arī veidot sistēmu, lai par pedagogiem kļūtu zinošākie un mērķtiecīgākie cilvēki.

M.Kučinska valdība arī apņēmusies reorganizēt jauno pedagogu sagatavošanas programmas pedagoģijas augstskolās, rūpīgi atlasot jaunos pedagogus, veidojot praksē balstītas mācības un nodrošinot profesionālo atbalstu skolās.

Gan L.Straujumas, gan M.Kučinska valdības apņēmušās īstenot pasākumus izglītības kvalitātes paaugstināšanai dabaszinātņu un matemātikas jomā. L.Straujumas valdība gan iepriekš bija paudusi vēlmi arī izveidot jaunu karjeras izvēles motivācijas sistēmu, lai mudinātu jauniešus mācīties inženierzinātnes, dabaszinātnes un informācijas un komunikācijas tehnoloģijas. M.Kučinska deklarācijas tekstā šāda vēlme gan nav rodama, taču uzsvērta nepieciešamība veidot ilgtspējīgu profesionālā sporta atbalsta sistēmu, tajā skaitā reģionos.

Iecerēts, ka Saeima par Kučinska topošās valdības apstiprināšanu varētu lemt 11.februārī.