PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

camera-camera-lens-dslr-8140.jpg
Foto: Pexels
Līdz 31.augustam 22 profesionālās izglītības iestādēs visā Latvijā norit Jauniešu garantijas papildu uzņemšana 32 darba devēju pieprasītās profesijās, informēja Valsts izglītības attīstības aģentūrā (VIAA).

Profesiju klāsts pirms katras uzņemšanas ir saskaņots ar uzņēmējiem, un mācību laikā jaunieši dodas kvalifikācijas praksē, tādejādi pēc iespējas ātrāk sagatavojot darba tirgum nepieciešamos speciālistus.

Lai pieteiktos mācībām, jauniešiem jābūt vecumā no 17 līdz 29 gadiem un nestrādājošiem. Potenciālie audzēkņi var būt vakarskolas skolēni, iegūt vidējo izglītību tālmācībā vai studēt nepilna laika studiju programmās augstskolā. Jaunieši var būt reģistrējušies arī Nodarbinātības valsts aģentūrā kā darba meklētāji vai bezdarbnieki un vienlaikus saņemt bezdarbnieka pabalstu.

Reflektanti nevar atrasties akadēmiskajā vai bērna kopšanas atvaļinājumā, kā arī būt pilna laika studenti. Lai pieteiktos mācībām, nepieciešama pamatizglītība, vidējā izglītība vai vidējā profesionālā izglītība, taču var būt iegūta arī augstākā izglītība.

Mācību laikā jaunieši saņem stipendiju no 70 līdz 115 eiro mēnesī, ja ir sekmīgi, kā arī nepieciešamos mācību līdzekļus un bezmaksas vietu dienesta viesnīcā, informē aģentūra LETA. Savukārt kvalifikācijas prakses laikā programmā tiek apmaksāti ceļa izdevumi un naktsmītne, ja tas nepieciešams.

Šovasar uzņemšana notiek tādās profesijās kā lietvedis, šuvējs, apdares darbu strādnieks, kokapstrādes iekārtu operators, manikīra un pedikīra speciālists, frizieris, vizāžists, elektromontieris, lokmetinātājs, atslēdznieks, virpotājs, zobārsta asistents, māsas palīgs, dārzkopis, fotogrāfs, kā arī pavāra palīgs, konditora palīgs un citās profesijās.

Ar visām Jauniešu garantijas profesijām, izglītības iestādēm, uzņemšanas noteikumiem un priekšrocībām var iepazīties VIAA mājaslapā.