PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Klimata hakatonā attīsta idejas, kas varētu veicināt atjaunojamo energoresursu izmantošanu
Klimata hakatonā attīsta idejas, kas varētu veicināt atjaunojamo energoresursu izmantošanu
Foto: RTU
Hakatonā «Climathon'22: klimatneitrālas pilsētas» uzvar ideja par mobilo lietotni, kura potenciāli varētu uzlabot un atvieglot saules paneļu uzstādīšanu, ar datu palīdzību mērot reālus ieguvumus no šādu paneļu izmantošanas.

Energokrīzē aktuālo ideju attīsta komanda «SOLRITY». Otro vietu hakatonā izcīna komanda «RŌBIT», piedāvājot rīku, kas palīdzētu uzņēmumu darbiniekus iesaistīt ilgtspējīgu ieradumu un uzņēmuma kultūras veidošanā ar spēļu elementu palīdzību. Hakatona uzvarētāju pjedestālu noslēdz komanda «GreenBITL», kas rosina pārstrādāt nolietotus saules paneļus, dodot tiem otru dzīvi.

RTU zinātņu prorektors Tālis Juhna sveic Climathon uzvarētājus.jpg

Savukārt simpātiju balvu no Rīgas Tehniskā universitātes (RTU) Zinātnes un inovāciju centra iegūst komanda «Go for Green» par platformu iedzīvotāju un uzņēmumu sasaistei ar pašvaldībām, kuras pamatā ir ideja par kopīgu investīciju plānu atjaunojamo energoresursu ieviešanai, izmantojot kopfinansēšanas principus. Liepājas pašvaldība savas simpātijas pauž komandai «Fragaria» par ilgtspējīgākas mobilitātes plānošanas platformu, bet īpašo Halovīna balvu par ilgtspējīgākas apbedīšanas metodes izstrādi saņem komanda «Resomācija».

Ikgadējā hakatonā «Climathon'22: klimatneitrālas pilsētas» piedalījās 20 komandas, kopskaitā 86 dalībnieki, meklējot risinājumus Liepājas pašvaldības, Rīgas Enerģētikas aģentūras, AS «Latvenergo» un «Elektrum» izaicinājumiem, kas saistīti ar enerģijas kopienu attīstību, sabiedrības iesaisti klimata mērķu sasniegšanā, privātā transporta izmešu samazināšanu, digitālo rīku lietojumu saules enerģijas izmantošanā, kā arī dažādu alternatīvo enerģijas tehnoloģiju ieguvumu un energoefektivitātes rādītāju salīdzināšanu. Dalībniekius hakatonā atbalstīja 26 mentori. Hakatona piedalījās arī jaunieši no Eiropas skolas Briselē, pārstāvot jauniešu organizāciju «Klimata akadēmija» (The Climate Academy). Latvijā viņi bija ieradušies ar mērķi aktualizēt «Klimata akadēmijas» koncepta integrēšanu skolās un iepazīstināt pasākuma dalībniekus ar savu projektu «Writings on the Wall».

"Ir svarīgi savest kopā sabiedrību ar pašvaldību pārstāvjiem kopradei īpaši radītos apstākļos, lai kopīgiem spēkiem radītu ilgtspējīgus risinājumus, kas dotu pienesumu pilsētām un nākotnei," pauž «EIT Climate-KIC Hub Latvia» projektu vadītāja Amanda Griniece.

«Climathon» Latvijā organizēja RTU Zinātnes un inovāciju centrs, zināšanu un inovāciju kopiena «EIT Climate-KIC Hub Latvia», sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā un Zaļo un viedo tehnoloģiju klasteri. Hakatons notiks jaunatklātajās RTU Zinātnes un inovāciju centra telpās studentu pilsētiņā Ķīpsalā.