PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Lai atpazītu bērnu pavedināšanu internetā, aicina izmantot pašpalīdzības testu sos.drossinternets.lv
Lai atpazītu bērnu pavedināšanu internetā, aicina izmantot pašpalīdzības testu sos.drossinternets.lv
Foto: Drossinternets.lv
Draudzīgu attiecību izveidošana interneta vidē ar bērnu, lai iesaistītu viņu seksuāla rakstura aktivitātēs, ir problēma, ar kuru arvien biežāk nākas saskarties gan vecākiem, gan likumsargiem. Lai mazinātu risku bērnam kļūt par pavedinātāju upuri, vecākiem ir jāprot atpazīt pavedināšanas faktu un pareizi rīkoties. Tāpēc Latvijas Drošāka interneta centrs kopā ar Valsts policiju un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju (VBTAI) ir uzsācis sociālo kampaņu “Bīstamā draudzība internetā”.

Viens no kampaņas ietvaros tapušajiem rīkiem ir pašpalīdzības tests sos.drossinternets.lv.

Pieredze liecina, ka visbiežāk bērni sākotnēji tiek uzrunāti populārākajos sociālajos tīklos vai spēļu platformās un pēc tam tiek pārvilināti uz mazāk kontrolētām platformām, lai turpinātu ar viņiem saraksti, foto apmaiņu un video saziņu. Vecāki uzskata, ka galvenie iemesli, kādēļ notiek bērnu pavedināšana internetā, ir bērnu pavedinātāju viltība un spēja manipulēt ar bērnu. To apliecina Drossinternets.lv aptaujas dati.  Saskaņā ar tās rezultātiem, vecāki arī atzīst, ka bērni ir neapdomīgi un viņiem trūkst zināšanu, kā no šādām situācijām izvairīties. Tāpat tiek norādīts uz pašu vecāku atbildību, atzīstot, ka bieži bērnu darbības internetā netiek pietiekami uzraudzītas.

Tests var palīdzēt atklāt arī noklusētos gadījumus

Kampaņa “Bīstamā draudzība internetā” ir vērsta uz bērnu, vecāku, pedagogu zināšanu paplašināšanu, sniedzot praktisku informāciju, kā konstatēt, ka pret bērnu ir veikts likumpārkāpums. Tikpat svarīgi ir zināt, kā runāt ar bērnu par pavedināšanas risku internetā, kā rīkoties un kur meklēt palīdzību. Viens no kampaņas rīkiem ir pašpalīdzības tests sos.drossinternets.lv, kuru aicināti aizpildīt gan vecāki, gan bērni, gan arī pedagogi un pārbaudīt, vai bērna interneta “draugs” gadījumā nav mēģinājis bērnu pavedināt. Testu izstrādājuši Drossinternets.lv, VP un VBTAI eksperti.

“Statistika ne vienmēr atspoguļo pilnīgu informāciju par seksuāla rakstura noziegumiem internetā, jo ne visi gadījumi nonāk speciālistu redzeslokā un ne vienmēr bērni saprot, ka kļuvuši par pavedināšanas upuriem, tāpēc es ceru, ka izstrādātais tests sos.drossinternets.lv un tā anonīmā aizpildīšana palīdzēs nojaust noklusēto gadījumu apmērus, savukārt preventīvais darbs novērsīs potenciālos gadījumus nākotnē," skaidro Drossinternets.lv vadītāja Maija Katkovska.

Pieaug ziņojumu skaits

Iemesls, kāpēc nepieciešams pievērst sabiedrības uzmanību bērnu pavedināšanai internetā, ir strauji pieaugušais Drossinternets.lv ziņojumu līnijā reģistrēto ziņojumu skaits. 2021. gadā ziņojumu skaits par bērnu seksuālu izmantošanu un pavedināšanu internetā saturošu materiālu apriti, kā arī nelegāla satura glabāšanu uz serveriem Latvijā pieaudzis vidēji 5 reizes. Ja 2020. gadā saņemti 3993 ziņojumi, tad 2021. gadā tie bijuši jau 22 925 ziņojumi par internetā ievietotiem bērnu pavedināšanu vai seksuālu izmantošanu saturošiem materiāliem, kuru glabāšanai izmantoti serveri Latvijā. Tas gan nenozīmē, ka satura radītāji un cietušie bērni ir no Latvijas. Tomēr šī statistika atklāj globālas problēmas nopietnību un iezīmē starptautiskās tendences –   saskaņā ar starptautiskās ziņojumu līniju asociācijas INHOPE datiem, kopumā 2020. gadā 50 ziņojumu līnijās visā pasaulē saņemti vairāk nekā 1 miljons 38 tūkstoši ziņojumu, no kuriem 267 tūkstoši saturēja bērnu seksuālu izmantošanu un pavedināšanu internetā.

It īpaši satraucošs ir fakts, ka apmēram pusē no ziņojumiem ir redzams, ka bērni paši radījuši nelegālo saturu – kameras priekšā ir izģērbušies, sevi fotografējuši vai filmējuši un tuvplānā izrādījuši savas intīmās ķermeņa daļas. Analizējot šo saturu, ir pamatotas aizdomas, ka bērns to ir darījis kāda pieaugušā mudināts. Nereti bērni pat neapzinās, ka ir kļuvuši par pavedināšanas upuriem internetā. Tāpēc ir ļoti svarīgi ikvienam pieaugušajam, kurš pamana ko aizdomīgu, rīkoties pareizi un meklēt palīdzību. 

Kā pareizi rīkoties?

Ja vecākiem rodas aizdomas, ka notikusi bērna pavedināšana internetā, neizdzēsiet saraksti un sociālā tīkla profilu, saglabājiet visus pieejamos pierādījumus. Vērsieties pēc palīdzības, zvanot pa Uzticības tālruni 116111, sazinieties ar drossinternets.lv vai Valsts policiju. Jāatgādina, ka pašpalīdzības tests sos.drossinternets.lv palīdz atpazīt bērna pavedināšanu internetā un uzzināt, kā rīkoties.

Ieteikumi pieaugušajiem sarunai ar bērnu par pavedināšanu internetā.

Ieteikumi pieaugušajiem, kā rīkoties, ja bērns ir saskāries ar pavedināšanu internetā.

Vairāk informācijas šeit.