PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

SeesamVIG_E-klase_CA_dec19_640x400.jpg
Foto: Seesam Insurance AS Latvijas filiāle
Jau septīto gadu pēc kārtas decembris Latvijā ir siltāks par klimatisko normu. Ar lielu varbūtību 2019. gads Latvijā kļūs par vissiltāko gadu meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Un laika vērotāji sola, ka pat Ziemassvētkos varētu līt lietus.

Bet ziemas brīvdienas būs. Un daudzas ģimenes ar bērniem arī šoziem dosies uz vietām, kur sniegs tomēr atrodams, lai izbaudītu ziemas priekus un kārtīgi izslēpotos. Ierastākie brīvlaika ceļojumi tad arī būs uz kalniem ārpus Latvijas.

Ja divas labas lietas jau ir – ceļazīme kabatā un namiņš dzīvošanai kalnos rezervēts –, tad nepieciešams padomāt arī par ceļojuma finansiālo drošību. Lai cik tuvs vai tāls būtu ieplānotais ceļojums aiz valsts robežām, vajadzētu atcerēties par ceļojuma apdrošināšanas polises iegādi. Turklāt, ja ceļojuma galamērķis ir kāda no Eiropas Savienības dalībvalstīm vai, piemēram, Norvēģija, Lihtenšteina, Islande vai Šveice, tad vērts sarūpēt arī Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK), lai nepieciešamības gadījumā varētu izmantot tās sniegto atbalstu.

Slēpotāji kļūst pārgalvīgāki

Ceļojumu apdrošināšana mūsdienās ir kļuvusi par gluži pašsaprotamu lietu, un lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju bez apdrošināšanas polises no valsts neizbrauc. Taču pēdējo gadu statistika liecina, ka, paplašinoties aktīvās atpūtas iespējām, rodas arī aizvien jauni riski. Turklāt arī paši ceļotāji, vēloties izbaudīt visas ar aktīvo atpūtu saistītās iespējas, ne vienmēr rīkojas apdomīgi. Tas arī apdrošinātājiem liek nepārtraukti pilnveidot un uzlabot apdrošināšanas programmas atbilstoši mūsdienu prasībām, lai sniegtu pēc iespējas plašāku un labāku atbalstu tad, ja ceļotājiem atgadās kāda ķibele.

Analizējot apdrošināšanas sabiedrības “Seesam” Latvijas filiāles pēdējo četru slēpošanas sezonu (no 2015. līdz 2018. gadam) statistiku, secināts, ka šajā laika posmā kopumā ir būtiski palielinājies pieteikto ceļojumu apdrošināšanas gadījumu skaits (par 45 %), kas saistīti ar ziemas aktīvo atpūtu. Pieaudzis arī cietušajiem izmaksāto atlīdzību apjoms. Iestājoties apdrošināšanas gadījumam, lielākie izdevumi parasti bijuši par ārvalstīs saņemtajiem medicīniskajiem pakalpojumiem. Salīdzinoši bieži ceļotājiem problēmas radušās ar pārlidojumu laikā sabojātu bagāža, kā arī aizkavētiem vai atceltiem lidmašīnu reisiem.

Jāsargā rokas un kājas. Un ne tikai tās

Viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc slēpošana vai cita veida aktīvā atpūta sniegā un kalnos beidzas ar traumām, ir ceļotāju nepietiekamā sagatavotība sportiskajām nodarbēm – izkustēties gribas, azarts ir liels, taču pietrūcis iepriekšēju treniņu, kā arī prasmes izvērtēt iespējamos riskus, lai izvairītos no bīstamām situācijām. Tas arī ir izskaidrojums, kāpēc lielu daļu traumu ziemas ceļotāji gūst tieši atpūtas braucienu pirmajās dienās.

Biežākās slēpošanas trasēs gūtās traumas ir roku un kāju lūzumi. Turklāt nav iemesla teikt, ka traumas pārsvarā gūtu tikai iesācēji. Cieš arī pieredzējuši braucēji, jo pat tad, ja cilvēks pats ir labs slēpotājs, uz kalna viņš nevar būt pilnībā pasargāts no sadursmēm ar neapdomīgiem vai mazāk prasmīgiem braucējiem, kuri nav apguvuši pietiekamas manevrēšanas iemaņas un rīkojas pārgalvīgi.

Nereti sporta aktivitātēs gūtās traumas ir smagas, un tās nākas ārstēt ilgi un pacietīgi, kas jebkurā gadījumā būtiski ietekmē cilvēka darbaspējas un ikdienas dzīves kvalitāti arī pēc atgriešanās no ceļojuma. Parasti ārstēšanās un rehabilitācija prasa arī visai nopietnus tēriņus. Bet, ja pirms nelaimes gadījuma ceļojumā būs iegādāta polise, kas sedz notikušajam atbilstošo risku, tad apdrošinātājs kompensēs arī ar ārstēšanos saistītos izdevumus.

Biežākie slēpošanas laikā gūto traumu cēloņi:

•             vieglprātība;

•             nepienācīgs savu spēju novērtējums;

•             nav ievērota drošība;

•             nepietiekama fiziskā sagatavotība;

•             pieredzes trūkums;

•             liela burzma uz kalna;

•             nepietiekams drošības ekipējums (nav uzvilkta ķivere, nav lietotas aizsargbrilles, nepiemērots apģērbs (bez aizsargpolsterējuma), slēpošanai nepiemēroti apavi);

•             nekvalitatīvs vai bojāts slēpošanas inventārs.

Pērnās sniegotās ziemas mācības

2018./2019. gada ziemas sezonā daudziem ceļotājiem uz Eiropas kalnu reģioniem problēmas radīja intensīvā snigšana. Kavējās un tika atcelti lidmašīnu reisi. Kalnos veidojās ļoti bieza sniega sega un radās sniega nogruvumi, kas aizšķērsoja ceļus un apgrūtināja pārvietošanos. Šī iemesla dēļ aizvadītajā sezonā bija salīdzinoši liels to gadījumu skaits, kad ceļotājus no sniegotajiem kalniem bija nepieciešams nocelt, izmantojot īpašu transportu, tajā skaitā glābēju un mediķu helikopterus. Vietā piebilst, ka tāda pakalpojuma izmaksas ir ļoti lielas un mērāmas tūkstošos eiro. Tāpēc arī ieteikums šādus neprognozējamus, bet varbūtējus izdevumus laikus pārcelt uz apdrošinātāju atbildības zonu, pirms ceļojuma iegādājoties polisi.

“Seesam” ziemas atpūtas aktivitāšu ceļojumu apdrošināšanas jaunievedumi

Domājot tieši par tiem ceļotājiem, kuru aktuālais mērķis ir ziemas atpūta un ar to saistītās sniegotās sportiskās aktivitātes, “Seesam” ir uzlabojis savas ceļojumu apdrošināšanas programmas.

Ir papildināts un pilnveidots apdrošināto risku segums, kā arī palielinātas paredzēto atlīdzību summas. Un, lai ikviens ceļotājs varētu izvēlēties sev vispiemērotāko apdrošināšanas paketi, līdzšinējo triju programmu vietā ir izveidotas četras. Īpaši izdevīgu piedāvājumu “Seesam” izveidojis tiem ziemas prieku baudītājiem, kas ceļojumā dodas ar auto.

Tiem, kas ceļojumā dodas ar lidmašīnu, “Seesam” piedāvā apdrošināt tādus riskus kā sporta inventāra aizkavēšanās, nozaudēšana vai sabojāšana.

Ja paredzēts ceļojums uz slēpošanas vietām, “Seesam” piedāvā arī tādas apdrošināšanas programmas, kurās iekļauta slēpošanas pasu apdrošināšana. Tāpat ir paredzēta zaudējumu kompensācija par tādiem gadījumiem, ja ceļojuma galamērķī kaut kādu iemeslu dēļ tiek slēgtas slēpošanas trases un tādēļ izpaliek ieplānotās sportiskās aktivitātes. Un vēl – zinot, ka ceļotāji arī savā brīvajā laikā nešķiras no dažādiem gadžetiem, kuri var ciest un tikt bojāti negadījumos, “Seesam” apdrošināšana arī tos.

“Seesam” piedāvājums ziemas atpūtas aktivitāšu ceļojumu apdrošināšanai aplūkojams šeit.

Reklāmraksts