PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

5941.jpeg
Foto: photodeti / 123RF
Līdz 2019. gada 26. februārim dažādu vecuma grupu skolēni un viņu eksperti - skolotāji, vecāki, draugi - tiek aicināti pieņemt 24 dienu izaicinājumu, veidojot komandu un piesakoties Latvijas skolu atvērto datu hakatonam 2019.

1. martā, Starptautiskās atvērto datu dienas priekšvakarā, Latvijas Universitātes Zinātņu mājā tiks uzsākts radošs programmatūras izstrādes maratons, savukārt 29. martā - tā noslēgumā Latvijas Mobilā Telefona galvenajā birojā tiks novērtēta iegūtā atvērto datu apstrādes un izmantošanas pieredze, un pasniegtas vērtīgas balvas.

Ir zināms, ka atvērtie dati ir brīvi pieejama informācija, ko ikviens ir tiesīgs izmantot jaunas programmatūras izstrādē, sniedzot sociālo vai ekonomisko labumu plašākai sabiedrībai. Datu izmantošanas pratība ir nākotnes iespēja radīt inovatīvus un peļņu nesošus produktus vai pakalpojumus. Savlaicīga šādu prasmju apguve var sekmēt datos balstītu risinājumu radīšanu sabiedrībai aktuālām problēmām, kā arī radīt jaunas darba vietas.

Skolu atvērto datu hakatona mērķis ir atklāt skolēniem iespējas, kādas sniedz atvērtie dati. Dalībniekiem būs pieejamas vairāk kā 250 valsts pārvaldes iestāžu datu kopas, kas publicētas atvērto datu portālā. Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācijas (LATA) datu eksperti skolēniem palīdzēs noteikt atbilstošākos datus uzdevumu izpildei, digitālo rīku pasauli jaunieši apgūs kopā ar mācību centru Datorium.lv un Learn IT mentoriem.

“LATA organizētais hakatons skolām ir izaicinājums, kas sekmē skolēnu radošumu tehnoloģiju jomā. LATA aicina ne tikai apgūt zināšanas, lai spētu tehnoloģijas lietot, bet arī aktīvi darboties pie tā, lai spētu tehnoloģijas radīt,” uzsver LATA valdes priekšsēdētājs Jānis Treijs.

Vai skolēniem 24 dienu laikā izdosies izveidot sev, savai skolai vai pilsētai noderīgu lietotni, viedtālruņa spēli vai kādu citu mūsdienīgu tehnoloģiju? Par to spriedīs žūrija, kas noteiks 10 komandas, kuras cīnīsies par galveno balvu 500 eiro vērtībā. Arī labākās komandas eksperts - skolotājs vai vecāks iegūs naudas balvu 250 eiro vērtībā.

Hakatons notiks divās vecuma grupās – skolēniem līdz 9. klasei un skolēniem no 10. līdz 12. klasei. Aicināti piedalīties visu Latvijas vispārizglītojošo un profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi, kā arī interešu izglītības pulciņu dalībnieki. Dalība hakatonā ir bez maksas, reģistrācija pieejama lata.org.lv/skolas2019/.

Skolu atvērto datu hakatonu 2019 organizē Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācija sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Datu skolu, Latvijas Mobilo Telefonu, Accenture Latvia, Learn IT, Datorium, Latvijas valsts mežiem, Tieto Latvia, LVM Geo, Fazer Latvia, Latvijas Nacionālo bibliotēku, Rīgas Domi, Jelgavas novada pašvaldību, Oh My Days plānotāju, Valsts izglītības satura centrs.

Pasākums tiek organizēts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības projekta “Pakalpojumu sniegšanas un pārvaldības platforma”, Nr. 2.2.1.1./17/I/015 ietvaros.

Informācijai par Skolu atvērto datu hakatonu aicinām sekot mājaslapā, kā arī sociālajos tīklosFacebookun Twitter.

Ar piedzīvoto Skolu atvērto datu hakatonā 2019 ikviens var dalīties sociālajos tīklos, izmantojot tēmturus - #datiiedvesmo; #LATA2019.