PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

10322.jpeg
Foto: Publicitātes foto / Latvijas skolēnu komanda starptautiskajā bioloģijas olimpiādē
Latvijas skolēni ir guvuši panākumus starptautiskajā bioloģijas olimpiādē, kā arī starptautiskajā fizikas olimpiādē. 

Līdz 24.jūlijam Vjetnamā noritēja 27.Starptautiskā bioloģijas olimpiāde, kurā piedalījās Rīgas 10.vidusskolas 11.klases skolniece Sofija Matisone, Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas 12.klases skolniece Aleksandra Boikova, Siguldas Valsts ģimnāzijas 12.klases skolnieks Valts Krūmiņš un Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas 12.klases skolnieks Ņikita Trojanskis.

Par medaļām cīnījās 252 skolēni no 68 valstīm. Kopvērtējumā Ņ.Trojanskis ieguva sudraba medaļu, V.Krūmiņš - bronzas medaļu, savukārt A.Boikova - atzinību.

Ņ. Trojanskis starptautiskajā bioloģijas oimpiādē piedalās otro reizi pēc kārtas un ir ievērojami uzlabojis savu sniegumu, iepriekšējā gadā Dānijā iegūto bronzas medaļu ir nomainījis sudrabs. Savukārt V.Krūmiņš Hanojā ieradās uzreiz no Honkongas, kurā mērojās spēkiem ar citiem jauniešiem Starptautiskajā Matemātikas olimpiādē.  

Starptautiskā Bioloģijas olimpiāde šogad notika eksotiskajā valstī Vjetnamā. Latvijas komandai bija iespēja izbaudīt Vjetnamas vasaru, kad gaisa temperatūra ēnā sasniedza +38 Celsija grādus, bet ūdens – +32. Skolēni un pasniedzēji varēja iepazīties ar aizraujošo Vjetnamas dabu, kā arī piedzīvot Hanojas pilsētas ielu dzīvi. Lai pierādītu savu izcilību bioloģijā, skolēniem bija jāveic četri laboratorijas darbi (katrs 1,5 stundu garš) un divi apjomīgi teorētisko uzdevumu bloki (katrs 3 stundu garš). Praktiskajos darbos skolēni šogad noteica vietējo tauriņu un augu sugas, veica DNS molekulārās analīzes, kas ļāva noteikt, pacienta vielmaiņai atbilstošās zāļu devas, kā arī pētīja Vjetnamas kafijas antioksidatīvās īpašības.

Savukārt jūlija otrajā nedēļā Šveicē norisinājās 47.Starptautiskā fizikas olimpiāde, kur Latviju pārstāvēja Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas skolēni Reinis Irmejs, Helvijs Sebris, Krišjānis Puduls, Mārupes vidusskolas skolēns Gints Bauda un Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja audzēknis Dmitrijs Redins. Skolēnu komandu pavadīja mentori - Latvijas Universitātes asociētais profesors Vjačeslavs Kaščejevs un pētnieks Jānis Cīmurs, informē Valsts izglītības satura centrs.

400 skolēnu no gandrīz 90 pasaules valstīm sacentās divās kārtās, risinot eksperimentālos un teorētiskos uzdevumus. Kopvērtējumā R.Irmejs ir izcīnījis sudraba, bet H.Sebris - bronzas medaļu. K.Puduls un G.Bauda saņēma atzinības rakstus.

Kopumā šovasar septiņās starptautiskajās mācību priekšmetu olimpiādēs piedalīsies 26 Latvijas skolēni. Starptautiskajās olimpiādēs piedalīsies skolēni no Daugavpils, Jēkabpils, Mārupes, Rīgas un Siguldas.