PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

10222.jpeg
Foto: Publicitātes foto.
Rīgas Tehniskās universitātes (RTU)  studenti jau otro reizi plūca uzvaras laurus Pasaules čempionātā spageti tiltu konstruēšanā.

Čempionāts RECCS 2016 norisinājās 26.maijā Ungārijā, Budapeštā, tajā Latviju pārstāvēja RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes (BIF) studenti.

Šajā gadā RTU pārstāvēja BIF studentu komanda „Bridge iT” ar dalībniekiem Lauri Lubganu, Lauri Lodīti un Kristapu Zepu, kā arī Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes (MTAF) studenti Artūrs Vēvers, Jānis Lungevičs un Māris Puriņš komandā „JAM”. Abas komandas Pasaules čempionātā startēja balstu tiltu kategorijā. Tilts, kura kopējā masa nedrīkst pārsniegt vienu kilogramu un laiduma garumam starp balstiem ir jābūt vienam metram, ir jābūvē tikai no makaroniem un līmes. Sacensību dienā tilts tiek slogots ar konstantu slodzi, līdz tas sabrūk.

Pasaules čempionātā šogad piedalījās komandas no Latvijas, Lietuvas, Ungārijas, Rumānijas, Turcijas, Irānas un Bulgārijas.

„Bridge iT” sacensībās startēja ar diviem makaronu tiltiem „Alfa” un „Beta”. Vaicāti par šo tiltu nosaukumiem, puiši atbildēja, ka tiltam „Beta” izmantojuši iepriekš netestētu konstrukciju, līdz ar to tā arī bija konkrētā tilta debija.

Vairāk kā pēc nedēļu ilgas tiltu būvēšanas, aprēķinu veikšanas, smaga darba un izietas tiltu tehniskās pārbaudes, tika noskaidroti labākie spageti tiltu konstruētāji pasaules mērogā. „Bridge iT” ieguva pirmo vietu Pasaules čempionātā ar tiltu „Alfa”, tādējādi kļūstot par pasaules čempioniem otro gadu pēc kārtas, vienlaicīgi uzrādot augstāko izturētās slodzes rādījumu – 468,8 kg – abās kategorijās šī gada čempionātā. Ar tiltu „Beta” komanda ieguva trešo vietu ar 443,6 kg lielu rādījumu, savukārt, komanda „JAM” ieguva Pasaules čempionātā 5.vietu ar 372,1 kg izturētās slodzes daudzumu.

Abas komandas uzvarēja Baltijas spageti tiltu konstruēšanas sacensībās „STiKS 7”, kuras rīko RTU MTAF Studentu pašpārvalde sadarbībā ar RTU Studentu parlamentu, tādējādi iegūstot ceļazīmi uz Pasaules čempionātu RECCS 2016, informē Amanda Brizga, Studentu pašpārvaldes finanšu virziena vadītāja.