PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

10243.jpeg
Foto: auremar / 123RF
Lietuvā trešdien uz nedēļu ilgām neformālās izglītības nodarbībām ierodas grupa skolēnu no karadarbībā cietušā Luhanskas apgabala Austrumukrainā.

19 skolēniem vecumā no 14 līdz 17 gadiem šīs nedēļas laikā teorētiskās un praktiskās nodarbībās tiks mācītas kritiskās domāšanas iemaņas, stāstīts par to, kā iegūt pašpaļāvību, kā izkopt sevī līdera īpašības un citas sociālās un emocionālās prasmes. Nodarbības vadīs Lietuvas neformālās izglītības speciālisti.

Šādu izglītības atbalsta projektu konfliktā cietušajiem Austrumukrainas reģioniem īsteno Lietuvas Bērnu un jauniešu centrs sadarbībā ar Ukrainas Doņeckas un Luhanskas apgabalu izglītības iestādēm. Tas tiek finansēts par Lietuvas Ārlietu ministrijas attīstības sadarbības un demokrātijas atbalsta programmas līdzekļiem, informē aģentūra LETA.

Programmas laikā ukraiņu ciemiņi iepazīsies ar saviem vienaudžiem - divu Lietuvas ģimnāziju audzēkņiem un Lietuvas skolēnu savienības pārstāvjiem.

Viņiem paredzēta arī tikšanās ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti un ekskursija Seimā, kā arī izglītojošas programmas šogad atklātajā prezidenta biroja Pilsoniskās izglītības centrā un Eiropas Parlamenta informācijas birojā.

Kā pastāstījusi Lietuvas Bērnu un jauniešu centra pārstāve Jolanta Markevičiene, liela daļa no šiem bērniem vēl nekad nav bijuši ne tikai ārpus savas valsts, bet pat ārpus Luhanskas apgabala robežām un viņiem ļoti trūkst informācijas par to, kas norisinās pārējā pasaulē.

"Rakstot par to, ko viņi visvairāk gribētu darīt Lietuvā, daļa skolēnu minējuši ne tikai vēlmi iepazīties ar vienaudžiem Lietuvā un redzēt Eiropu, bet arī pauduši interesi tikties ar mūsu valsts prezidenti, kura viņiem ļoti patīk," viņa piebildusi.

Paredzēts, ka rudenī - septembrī un oktobrī - Lietuvā no Austrumukrainas ieradīsies vēl divas skolēnu un divas skolotāju grupas.