PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

10585.jpeg
Foto: pressmaster / 123RF
Lietuvas profesionālās izglītības iestādes šajā mācību gadā uzņēmušas 23 700 audzēkņu - par 8% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Tas ir arī par piekto daļu vairāk nekā plānots, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas dati.

"Mācīties modernās un ar mūsdienīgu tehniku nodrošinātās profesionālās izglītības iestādēs ar katru gadu nāk aizvien vairāk audzēkņu, un vienā daļā specialitāšu konkurss nav mazāks kā augstskolās," norādījusi izglītības un zinātnes ministre Audrone Pitrēniene.

Plānotos audzēkņu uzņemšanas apjomus krietni pārsniedzis Alītas profesionālās sagatavošanas centrs, Elektrēnu profesionālo apmācību centrs, Kauņas informācijas tehnoloģiju skola un Kauņas pārtikas rūpniecības un tirdzniecības mācību centrs, Panevēžas profesionālās sagatavošanas centrs, Varēnas un Pluņģes tehnoloģiju un uzņēmējdarbības skolas, Biržu tehnoloģiju un uzņēmējdarbības mācību centrs, Zarasu lauksaimniecības skola un daudzas citas Lietuvas profesionālās izglītības iestādes, kurās nācies izveidot papildu grupas.

Tāpat kā pērn, jaunieši visbiežāk izvēlējušies apgūt skaistumkopšanas un veselības pakalpojumu sniedzēju, automehāniķu, elektronikas tehniķu, celtnieku un apdares darbu tehniķu un pavāru arodu. Populāras ir arī programmētāju un multimediju pakalpojumu specialitātes. Šogad īpaši augusi interese par šuvēju arodu un inženierjomas profesionālās izglītības programmām, informē aģentūra LETA.

Lietuvas profesionālajās skolās šogad uzņemti 13 900 jaunieši ar vidusskolas atestātu - par 1800 vairāk nekā pērn, bet 7200 audzēkņi vidusskolas izglītību apgūs kopā ar izraudzīto arodu. Vēl aptuveni 2000 šogad uzņemto audzēkņu pirms tam jau ieguvuši augstāko izglītību, bet vēlas papildināt augstskolā apgūtās zināšanas ar darba tirgū nepieciešamajām iemaņām.

Lietuvā darbojas 70 profesionālās izglītības iestādes, kas piedāvā vairāk nekā 300 dažādas mācību programmas.