PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

6230.jpeg
Foto: 123RF Stock Photo
Lietuvas Izglītības darbinieku arodbiedrība piektdien gatavojas beigt jau vairāk nekā mēnesi ilgušo streiku, bet grupa skolotāju, kas streika laikā vairākas nedēļas nakšņoja Izglītības ministrijas ēkā, jau trešdienas pievakarē to atstājusi.

Šonedēļ Lietuvas satiksmes ministrs Roks Masjulis, kam pēc izglītības ministres Jurgitas Petrauskienes atlaišanas uzticēts pildīt viņas pienākumus, vienojās ar Lietuvas skolotāju arodbiedrībām par to, kā pilnveidot šajā mācību gadā ieviesto pedagoga darba slodzes apmaksas modeli, ko izglītības darbinieki uzskata par netaisnīgu. Jaunā kārtība stāsies spēkā no septembra.

Atstājot ministrijas ēku, skolotāji pateikušies ministra pienākumu izpildītājam par spēju ieklausīties, par labvēlīgo un cilvēcisko attieksmi sarunās, kas ļāvusi risināt sasāpējušo situāciju un kuras tik ļoti pietrūcis viņa priekštecei.

R. Masjulis savukārt norādījis, ka skolēniem tik un tā nāksies panākt streika laikā iekavēto, un tas var nozīmēt, ka būs vajadzīga samaksa skolotājiem par papildu darba stundām.

"Skolām jānodrošina, lai skolēni šīs zināšanas iegūtu. Kā tas tiks izdarīts, vai to darīs streikojušie vai nestreikojušie skolotāji, tas jau ir katras skolas jautājums," viņš piebildis.

Premjerministrs Sauļus Skvernelis pirms dažām nedēļām paziņoja, ka par streika laiku skolotājiem algas netiks maksātas, informē aģentūra LETA.

Izglītības darbinieku arodbiedrības vadītājs Andrjus Navicks tikmēr norādījis, ka pēc kāda laika tiks vērtēts, kādu streika laikā zaudēto algas daļu pedagogi būs atguvuši par papildu darba slodzi, bet starpība viņiem tiks izmaksāta no streiku fonda un arodbiedrības biedra naudu līdzekļiem. Pēc viņa teiktā, zaudētā darba samaksa tādā ceļā var tikt atdota dažu mēnešu laikā.

R. Masjulis savukārt uzsvēris, ka streika beigas nenozīmē sarunu beigas un darba samaksas modeļa pilnveidošana turpināsies.