PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

5843.jpeg
Foto: 123RF
Pētījuma "Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā" autoru piedāvājuma īstenošana Latvijā izraisīs plašu migrācijas vilni no laukiem uz Pierīgu un ārzemēm, pārliecību pauda Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods.

"Ieteiktā daudzu vidusskolu slēgšana Latgales pusē būtiski palielinās cilvēku aizplūšanu no laukiem. Nu dziļi maldās tas, kurš domā, ka šie cilvēki - vecāki ar bērniem, skolotāji, inteliģences un citu profesiju pārstāvji -, redzot notiekošo, apmetīsies uz dzīvi Līvānos, Preiļos, Daugavpilī vai Rēzeknē. Par savu jauno dzīves vietu šie cilvēki visdrīzāk izvēlēsies Pierīgu, kur jau šobrīd lielais cilvēku pieplūdums rada nopietnas problēmas, tai skaitā nelielā mācību iestāžu skaita dēļ skolēni tajās ir spiesti mācīties pat divās maiņās, vai arī dosies projām no valsts," brīdina A.Vaivods.

Pašvaldības vadītāja skatījumā mērķdotācijas uz vidusskolām jāvirza atbilstoši skolēnu skaitam un sniedzamās izglītības kvalitātei - gala eksāmenu rezultātiem. "Skaidrs, ka, ņemot vērā iedzīvotāju skaita samazinājumu laukos, ir jāvirzās uz vidusskolu skaita samazināšanu, ko pašvaldības arī dara, vadoties pēc situācijas uz vietām. Taču šim procesam jābūt pakāpeniskam, nevis straujam un no augšas uzspiestam. Pretējā gadījumā tiks panākts tas, ko es jau minēju - tas būs nežēlīgi un sekas būs briesmīgas. It sevišķi dramatiskas tās būs Latgalē," brīdina A.Vaivods.

Jau vēstīts, ka pētījuma "Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā" autori Līvānu apkaimē piedāvā atstāt vienu vidusskolu, Līvānos esošo divu vidusskolu vietā.

Tai kopā ar jaunpienācējiem no reorganizējamajām Rudzātu un Vārkavas vidusskolām ir potenciāls piesaistīt 196 vidusskolēnus, informē aģentūra LETA.

Pētījuma autori uzskata, ka Līvānu 1.vidusskolas un 2.vidusskolas vienlaicīgai pastāvēšanai nav pamata nepietiekamā skolēnu skaita un depopulācijas dēļ.

Depopulācijas un nepietiekamā vidusskolēnu skaita dēļ Rudzātu vidusskolu, kurai ir viens no augstākajiem OCE indekss valstī mazo lauku skolu vidū - 63,9%, piedāvāts reorganizēt par sākumskolu.

Pētījuma autori paredz, ka lielākā daļa vidusskolēnu mācības turpinās Līvānos, attālums līdz kuriem ir 28 kilometri.

Savukārt divi skolēni, kas dzīvo Sutru un Saunas pagastā, varētu to darīt viņiem tuvākajos Preiļos.