PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

9340.jpeg
Foto: halfpoint / 123RF
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) padome trešdien, iespējams, būtu lēmusi par izglītības ministres Mārītes Seiles demisijas pieprasījumu.

LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga sacīja, ka, ņemot vērtā premjerministres Laimdotas Straujumas atkāpšanos no amata un līdz ar to arī valdības krišanu, ministres demisijas pieprasījums vairs neesot aktuāls, tomēr LIZDA, saņemot pirmo informāciju par Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvājumu pedagogu atalgojuma reformai, ar to nav mierā, jo faktiski tas neko neuzlabojot.

I.Vanaga norādīja, ka pilns ministrijas piedāvājums būs skaidrs pēc tikšanās, tomēr esošās idejas neliecina par uzlabojumiem. Tieši šis apsvērums mudinājis LIZDA piedāvāt lemt par M.Seiles demisijas pieprasīšanu, informē ziņu aģentūra LETA.

I.Vanaga uzsvēra, ka valdības atkāpšanās bija sagaidāma, jo vairākas ministrijas, kuras vada vienas partijas pārstāvji, kā arī premjerministre, nav spējušas rast kopsaucējus un vienoties.

LIZDA priekšsēdētāja vakar, 7.decembrī, norādīja, ka izglītības un zinātnes ministra amatā vēlētos redzēt līdzšinējo ekonomikas ministri Danu Reiznieci-Ozolu. Tas ir viņas personīgais viedoklis, jo arodbiedrība savu pozīciju šajā jautājumā pārrunās trešdien. Viņa skaidroja, ka D.Reizniece-Ozola iepriekš vadījusi Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju, līdz ar to viņai ir zināma nozares problemātika.

Ja izglītības un zinātnes ministra amatā paliks ministre Mārīte Seile, LIZDA gatava turpināt sadarbību, tomēr nepieciešams, lai tiktu uzklausītas arodbiedrības prasības, norādīja I.Vanaga.

Viņa arī uzskata, ka nākamajai valdībai būtu jārisina ne tikai finansiāla rakstura problēmas, bet arī jāuzlabo sociālais dialogs un jārisina sociālie jautājumi.

Laimdota Straujuma vakar, 7.decembrī, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni paziņoja par savu demisiju.

E-klase jau vēstīja, ka 27.novembrī notika izglītības darbinieku brīdinājuma streiks, kurā piedalījās gan vispārizglītojošās skolas, gan pirmsskolas izglītības iestādes, gan sporta skolas, gan internātskolas, gan arī augstskolas un zinātnes iestādes.