PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

10091.jpeg
Foto: Foto : Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) vēl mēģinās pārliecināt ministriju par atsevišķu pedagogu algu reformas punktu uzlabošanu.

LIZDA vadītāja Inga Vanaga pastāstīja, ka ir jābūt skaidrībai par bērnudārzu pedagogiem, kuri audzina bērnus vecumā no pusotra līdz četriem gadiem. I.Vanaga uzsvēra, ka būtiski ir panākt to, ka šī posma pedagogu situācija uzlabojas vienlaikus ar citiem pedagogiem.

LIZDA bažījas arī par lielo skolu, kā arī Pierīgas izglītības iestāžu situācijas pasliktināšanos. Arodbiedrība patlaban nav arī guvusi pārliecību par augstākās izglītības jomā strādājošo stāvokļa uzlabošanos.

"Cerējām, ka būs labāk, ka būs vairāk, tie deviņi miljoni paredzēti tām grupām, kur ir gadiem samilzuši problēmjautājumi," vērtējot Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvājumu, sacīja I.Vanaga.

I.Vanaga norādīja, ka modelī ir redzami ieguvēji - tās ir mazās skolas, kur "par visiem pienākumiem varētu tikt samaksāts", kā arī piecus, sešus gadus vecu bērnu pedagogi. Taču vēl ir daudz neskaidrību, piebilda arodbiedrības vadītāja.

"Ja skatāmies caur arodbiedrības prizmu, tad redzam, ka 1,5-4 gadus vecu bērnu pedagogu situācijai nav piedāvājumu. Ļoti neizdevīgā variantā paliek tie, kas strādā ar 1,5-4 gadiem. Šodien nav tādas informācijas, ka šiem pedagogiem kādā konkrētā laikā būs uzlabojumi," sacīja I.Vanaga.

LIZDA satraukta, ka reformas gadījumā zaudēt varētu Pierīgas izglītības iestādes, turklāt par šo jautājumu šodien no izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska neesot saņemta konkrēta atbilde, informē ziņu aģentūra LETA.

"Centīsimies pārliecināt IZM darba grupā, ka ir jautājumi, kas jāuzlabo jau šajā piedāvājumā," solīja I.Vanaga.

LIZDA veiks aprēķinus, lai skaidri redzētu modeļa ietekmi uz dažādām izglītības nozares grupām.

"Reālais ieguvums - ja šodien par 21 darba stundu jādod ne mazāk par 420 eiro, tad par 30 stundām - 680 eiro. Stundas griezumā tie ir 0,67 eiro. Vai tas bija pārdomātākais deviņu miljonu izlietojums?" jautāja I.Vanaga.

Kā ziņots, IZM ir aprēķinājusi, ka, īstenojot atalgojuma reformu, zemākā pedagogu algas likme palielināsies par 62%, no 420 eiro kāpjot līdz 680 eiro.