PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

9027.jpeg
Foto: LETA.lv
Ņemot vērā demogrāfisko situāciju, kā arī būtisko izglītojamo skaita kritumu, skolu un skolotāju skaitam ir jāsamazinās.

Par to pārliecināta ir izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, informē ziņu aģentūra LETA.

Ministre Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijā norādīja, ka pēdējos gados skolēnu skaits Latvijas izglītības iestādēs ir stipri krities, savukārt skolotāju skaits tik strauji nesamazinās, uzsverot, ka Latvijā ir maza skolotāju un skolēnu attiecība.

M. Seile uzsvēra, ka ar laiku skolotāju un skolu skaitam ir jāsamazinās, taču šim samazinājumam nebūtu jābūt tik krasam, kāds bijis ar skolēnu kvantitāti.

Situācija, kad "padsmit skolēnus māca padsmit skolotāji", nav racionāla, sacīja ministre, uzsverot, ka šis jautājums būtu jārisina.

"Nav mērķa skolotāju skaitu samazināt tikpat ļoti, cik ļoti rūk skolēnu skaits. Latvijas iedzīvotāju blīvums ir tāds, kāds ir," sacīja ministre, piebilstot, ka Izglītības un zinātnes ministrija bieži saņem pārmetumus par to, ka Latvijā izglītībā tiek ieguldīti nozīmīgi līdzekļi, tomēr no tā nejūtot atdevi.

M.Seile pauda, ka skolu tīkla sakārtošana notiks, taču tas nevar notikt viena vai divu gadu laikā. Viņa uzsvēra, ka jau patlaban plānotie skolēnu skaita minimumi ietekmē vairākus desmitus skolu, kas ir lielas izmaiņas Latvijas izglītības sistēmā.