PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

8841.jpeg
Foto: stockbroker / 123RF
Ik gadu vairāki Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) medicīnas studenti aizpilda iesniegumu, kurā lūdz valsts eksāmena praktisko daļu kārtot valsts valodā. 

Iemesls iesnieguma rakstīšanai ir nepietiekamās zināšanas krievu valodā. Medicīnas studentiem pēc sešu gadu studijām valsts pārbaudījums sastāv no četrām daļām - testa, teorētiskā pārbaudījuma, praktisku uzdevumu manipulācijām uz manekeniem un praktiskās daļas, kurā dažādās slimnīcās jātiekas ar pacientiem. Parasti šādu iesniegumu raksta tie studenti, kuri nepietiekami pārvalda krievu valodu, baidoties, ka tieši šāds pacients gadīsies praktiskajā pārbaudījuma daļā un ar to netiks gala, vēsta portāls irir.lv.

MF dekāns profesors Guntis Bahs apgalvojis, ka tas ir iesniegums bez nozīmes, formu pildīt nemudina universitātes vadība un iesnieguma rakstīšana esot pašu studentu iniciatīva. Eksāmena laikā studentam iespējams vērsties pie valsts pārbaudījuma eksaminācijas komisijas sekretāra un informēt, ka viņš nevar veikt eksāmenu konkrētu apstākļu dēļ. Šādos gadījumos ļauts izlozēt vēl vienu pacientu, skaidro dekāns.

Kā atminējies kāds bijušais students, viņu iesniegumu rakstīt mudinājis kāds no pasniedzējiem. Dekāns to gan apšaubījis un sacījis, ka iesniegumam tāpat neesot nekādas vērtības.

RSU nav savas klīnikas, ar slimnīcām ir līgumattiecības un pacienti tajās runā dažādās valodās. "Studentiem klīnikās nākas sastapties ar valsts valodā nerunājošiem pacientiem, kas var radīt dažādus risināmus jautājumus valsts pārbaudījumu kārtošanas laikā," informēja RSU pārstāvis.

Kā norādījusi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), augstskolai mudināt rakstīt iesniegumu ar lūgumu nodrošināt eksāmenu valsts valodā nav likumīgi.

Lai nākotnē medicīnas eksāmenu laikā neveidotos šādas problēmas, RSU plāno nodrošināt tulku, ko IZM pārstāvji vērtē kā piemērotu risinājumu.