PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

accounting-administration-books-267582.jpg
Foto: Pexels
Pret meliem medijos jācīnās visai sabiedrībai, ne tikai valdībai, pēc Ministru kabineta sēdes žurnālistiem pauda kultūras ministre Dace Melbārde.

Ministri uzklausīja Kultūras ministrijas (KM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par aktuālajiem informatīvās telpas drošības pasākumiem, kas strukturēts četros virzienos.

"Pirmais virziens paredz stiprināt iedzīvotāju medijpratību un kritisko domāšanu, kur liela loma ir Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un nevalstisko organizāciju (NVO) iesaistei. Pārrunājām arī medijpratības integrēšanu jaunajā skolu mācību saturā. IZM atzina, ka šim jautājuma tiks pievērsta uzmanība," informēja Melbārde.

Viņa uzsvēra, ka ar meliem medijos un dezinformāciju ir jācīnās visiem, ne tikai tiesībsargājošajām iestādēm un valdībai. Tāpat, viņas ieskatā, būtu jāveido kopregulējoša platforma, kurā iesaistītos medijus pārstāvošās NVO, akadēmiskie spēki un valsts institūcijas.

Otrs virziens ir nacionālās mediju telpas stiprināšana. "Šajā gadījumā ir svarīgi ieguldīt nacionālajos medijos, to konkurētspējā. Tāpat svarīgi iesaistīt medijus cīņā pret propagandu un viltus ziņām," sacīja kultūras ministre.

Kā labu piemēru Melbārde minēja Mediju fondu, kas sniedz atbalstu pret viltus ziņām vērstiem mediju projektiem. Viņa atzina, ka pēdējā konkursā uz minēto atbalstu esot audzis mediju projektu skaits, kas pauž vēlmi strādāt ar mediju kritikas un melu dekonstrukcijas jautājumiem. KM arī rosina turpināt atbalstīt Baltijas mediju izcilības centru, kas sadarbojas gan ar vietējiem žurnālistiem, gan veido starptautisku sadarbību, informē aģentūra LETA.

Trešais informatīvās telpas drošības pasākums ir valsts stratēģiskā komunikācija, ko īsteno Valsts kanceleja. Bet ceturtais virziens ir aktīva cīņa pret nelikumīga satura pakalpojuma sniedzējiem.

Ministre, aizbildinoties ar valdībā skatītā jautājuma slepenību, neatklāja plāna īstenošanai nepieciešamā finansējuma apmēru. Viņa piebilda, ka ministri plānu apstiprināja kā vienu no prioritāri finansējamajiem pasākumiem, bet konkrēts finansējuma apmērs būs zināms tad, kad tiks gatavots 2019.gada budžets.