PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

45288277955_70f4945394_k.jpg
Foto: Ieva Ābele, Saeima
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska varētu rosināt pārskatīt pedagogu darba samaksas modeli.

Kā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja I. Šuplinska, marta beigās saņemot pašvaldību stratēģijas par skolu tīklu, viņa grib tos izvērtēt, samērot ar Izglītības un zinātnes ministrijas redzējumu. Tad varētu sekot arī viņas skatījums par pedagogu darba samaksas modeli.

Ministre uzskata, ka būtu jāatsakās no principa "nauda seko skolēnam" pedagogu algu aprēķinā. Vienlaikus viņa izteica arī domu, ka varētu tikt rosināts valsts pārziņā pārņemt vidusskolas.

Pēdējo reizi pedagogu algu modelis reformēts 2017.gadā, tad noslēdzot aptuveni trīs gadus ilgas diskusijas par to, kādu atalgojuma modeli ieviest. Arī toreiz diskusijās tika vērtēta iespēja atteikties no principa "nauda seko skolēnam", taču tas ticis saglabāts arī pēc diskusijām, informē aģentūra LETA.

Pedagogu algu modeļa izstrāde tikusi sākta vēl 2014.gadā, kad ministres amatā bija Ina Druviete. Mainoties Saeimai un attiecīgi arī valdībai, darbu pārņēma ministre Mārīte Seile, taču darbs pie modeļa noslēgts līdzšinējā ministra Kārļa Šadurska vadībā.