PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

11434.jpeg
Foto: Anete Smukā / E-klase
Lai gūtu augstus sasniegumus sportā, ir jābūt stabilam valsts finansējumam, uzskata izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Otrdien, 4.aprīlī, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis Bobsleja un kamaniņu trasē Siguldā tikās ar trases direktoru, skeletona treneri Daini Dukuru un pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar gatavošanos 2018.gada Ziemas Olimpiskajām spēlēm Phjončhanā, valsts tehniskā atbalsta programmu, valsts finansējumu stabilitāti augstu sasniegumu sportam, kā arī optimālāko valsts sporta kapitālsabiedrību pārvaldības modeli, informē Mārtiņš Langrāts, Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvis.

Ministrs apliecināja, ka viens no svarīgākajiem Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) uzdevumiem sporta politikas jomā arī turpmāk būs nodrošināt stabilu valsts finansējumu sporta nozarei, novēršot budžeta bāzes samazināšanu. Ministrs pauda gandarījumu, ka Latvijas Nacionālā sporta padome ir atbalstījusi tehniskā atbalsta programmu 680 tūkstošu eiro apmērā, gatavojoties olimpiskajām spēlēm Phjončhanā, taču, lai nodrošinātu jauno talantu izaugsmi un tehnikas attīstību, ir nepieciešama stabilitāte valsts finansējumā. "Paredzu grūtas un sarežģītas diskusijas, lai aizstāvētu sporta nozares attīstības vajadzības 2018.gada budžeta veidošanas kontekstā," sacīja K.Šadurskis.

Tikšanās laikā tika pārrunāts arī jautājums, kas saistīts ar IZM uzdevumu sniegt Ministru kabinetam priekšlikumus efektīvākam valsts nacionālo sporta bāzu pārvaldības modelim. D.Dukurs pauda viedokli, ka IZM ir jārosina diskusija par efektīvākiem pārvaldības modeļa risinājumiem un, ja tā ietvaros ir iespējas rast papildu finansējumu nacionālo sporta bāzu attīstībai, šāda diskusija ir atbalstāma.

Ministrs uzsvēra Siguldas bobsleja un kamaniņu trases unikalitāti un nozīmi, kas likusi pamatu izciliem Latvijas sasniegumiem ziemas tehniskajos sporta veidos. "Pašlaik svarīgākais uzdevums ir radīt vislabvēlīgākos apstākļus sportistiem, treneriem un visai komandai sagatavošanās posmam Phjončhanas Ziemas Olimpiskajām spēlēm," norāda K.Šadurskis. Ministrs pauda pārliecību, ka Siguldas bobsleja un kamaniņu trasi nav nepieciešams iekļaut centralizētā pārvaldības modelī, jo tās saimniecība, pārvalde jau tagad tiek labi īstenota. To apliecina gan visaugstākie panākumi bobslejā, skeletonā, kamaniņu sportā, gan tas, ka pēdējos gados ir notikusi starptautiska izaugsme organizējot vairākus Eiropas un pasaules mēroga čempionātus. Tikšanās laikā ministrs arī uzsvēra, ka IZM redz iespējas Siguldas bobsleja un kamaniņu trases attīstībai piesaistīt Eiropas Savienības struktūrfondu finansējumu.

Latvijas Nacionālā sporta padome bobsleju, skeletonu, kamaniņu sportu un biatlonu atzina par prioritāri atbalstāmiem ziemas sporta veidiem augstu sasniegumu sporta līmenī, kuri ir ar visaugstāko potenciālu izcīnīt medaļas.