PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

11155.jpeg
Foto: Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja
Valoda, - tā ir mūsu identitāte, stipras nācijas pamats un galvenais vienojošais nācijas elements.

Tā vakar, 21.februārī, Dzimtās valodas dienā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, uzsverot valodas nozīmi skolēniem un skolotājiem, kas pulcējušies no visas Latvijas, sacīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Latvijas valodas politikas mērķis ir garantēt visu tās iedzīvotāju valodu aizsardzību, īpašu gādību uzņemoties par divām unikālām valodām, kas radušās šajā zemē – latviešu un lībiešu valodu.

Latviešu valoda ir mūsu valsts valoda –, tā ir mūsu bagātība, ko esam mantojuši, uzsver ministrs. “Šodien tā ir atbildība kopt un saudzēt šo mantojumu, nododot to nākošajām paaudzēm,” sacīja K.Šadurskis. “Dzimtās valodas diena ir nozīmīga tieši ar to, ka katram no mums liek aizdomāties, kāda vērtība ir mūsu dzimtā valoda un apzināties, kā to stiprināt.” Ministrs uzsver, ka tieši modernās pasaules lielākais izaicinājums valodai ir globalizācijas procesi. Intensīva dažādu kultūru mijiedarbība, dažu valodu dominēšana starptautiskajā saziņā ir globalizācijas procesa iezīmes, kas šodien liek daudz lielāku vērību pievērst tieši dzimtās valodas jautājumiem.

Ministrs arī uzsvēra izglītības nozīmi un lomu valodas kopšanas jautājumos. Gan svešvalodu mācību procesā, gan tajos priekšmetos, kurus skolēni apgūst nevis dzimtajā valodā, bet svešvalodā, ir svarīgi, ka skolotāja valodas zināšanas ir tikpat teicamas kā dzimtā valoda.

Pasaules iedzīvotāji runā vairāk nekā 6700 dažādās valodās. Ap piecpadsmit valodās no tām runā puse cilvēces. Otra puse pasaules iedzīvotāju runā visās pārējās valodās. Tikai aptuveni 200 valodu, arī latviešu valodas, runātāju skaits pārsniedz vienu miljonu.

Lai svinētu Dzimtās valodas dienas svētkus kopā ar skolu jaunatni, Latviešu valodas aģentūra aicināja uz tikšanos skolēnus un skolotājus no visas Latvijas. Pasākumā uzrunu teica izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis un Latviešu valodas aģentūras direktors Jānis Valdmanis.  LU Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece Dagmāra Beitnere priekšlasījumā teica labus vārdus Latvijai, Juglas vidusskolas angļu valodas skolotājas Solveigas Akmentiņas praktiskajā nodarbībā varēja palūkoties uz savu vārdu no dažādiem skatpunktiem. Pasākumā tika apbalvoti konkursu “Labi vārdi sirdi silda” un “Redzu labu vārdu, rakstu labu stāstu” uzvarētāji.

Starptautisko Dzimtās valodas dienu 21.februārī pēc UNESCO iniciatīvas pasaulē atzīmē kopš 1999. gada. Tās mērķis ir izcelt valodas nozīmi ikdienas komunikācijā, pašizpausmē, sabiedrības veidošanā, zināšanu apgūšanā un  tālākā nodošanā.