PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

12322.jpeg
Foto: Foto: Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja
Skolās ar ļoti nepietiekamu skolēnu skaitu 10.- 12.klašu posmā ir ārkārtīgi grūti runāt par izglītības kvalitāti, - ir pārliecināts izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Ievadot pētījuma par optimālo vidusskolu tīklu Latvijā prezentāciju, ministrs uzsvēra, ka visiem izglītības procesā iesaistītajiem "ir laiks iziet no komforta zonas". "Tas ir absolūti nepieciešams, lai Satversmē garantētās tiesības uz izglītību var piepildīt ar reālu saturu. Tiesības uz izglītību nozīmē tiesības uz kvalitatīvu izglītību," uzsvēra politiķis.

Ministrs ir pārliecināts, ja demogrāfijas pārmaiņām nesekos pārmaiņas izglītības jomā, tad nevar runāt par kvalitatīvas izglītības pieejamību. "Ar ļoti nepietiekamu skolēnu skaitu vidusskolas posmā ir ārkārtīgi grūti runāt par izglītības kvalitāti," piebilda ministrs.

K.Šadurskis uzsvēra, ka bez mūsdienīga vidusskolu tīkla nav iedomājama ekonomikas izaugsme un augstāka dzīves kvalitāte. Latvijā skolu tīkls nav tikai izglītības jautājums - tas ir jautājums par visas sabiedrības kopējo labumu, ir pārliecināts K.Šadurskis.

Kā atzīmēja politiķis, ja paskatās uz skolas izvēles prioritātēm, tad esot skaidrs, ka sabiedrība dalās divās daļās - vieni dod priekšroku kvalitātei, nevis skolas tuvumam, bet "diemžēl ir arī otra kategorija".

Ministra skatījumā, ja tiks sekots pētnieku sniegtajām rekomendācijām, tad skolēni iegūs kvalitatīvas izglītības iespējas, modernu skolas vidi, interešu izglītību, iespēju ārpus sociālajiem tīkliem kontakēties ar saviem vienaudžiem. Skolotāji savukārt varētu rēķināties ar konkurētspējīgāku atalgojumu, kā arī profesijas prestiža celšanu. Pašvaldībām būs daudz vairāk iespēju ietaupīt līdzekļus, ko ieguldīt interešu izglītībā, sociālā pedagoga, karjeras konsultanta nodarbināšanai.

Izglītības resorā vien šie jautājumi nav atrisināmi, uzskata ministrs. Pētījuma rezultātā, analizējot iedzīvotāju kustību, autoceļu noslodzi, atrasti prioritāri rekonstruējami autoceļu posmi, savukārt skolu tīkla sakārtošanas plāni ir diezgan labi saskaņojami ar Satiksmes ministrijas (SM) plāniem.

"Mums ir vienota izpratne par to, ka te jāiesaistās IZM, SM, VARAM, kā arī Veselības ministrijai. Instruments ļauj salāgot laika plānus, projektus, lai investīcijas būtu visefektīvākās," teica K.Šadurskis.