PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

adult-book-business-297755.jpg
Foto: Pexels
Moto ekspedīcijas “2 Rati 2 Kontinenti” organizatori izsludina konkursu Latvijas skolēniem!

Līdz 31.maijam skolēni tiek aicināti kļūt par daļu no moto ekspedīcijas plānošanas komandas! Apskatot, kuras valstis šķērsos ekspedīcijas dalībnieki, skolēniem jāiesūta uzdevumi un jautājumi, kurus brauciena laikā izpildīs motociklisti. Pieteikt savu skolu dalībai un iepazīties ar konkursa nolikumu var vietnē http://ejuz.lv/konkurssazija.

Ekspedīcija “2 Rati 2 Kontinenti” startēja 2018. gada februārī. Ekspedīcijas pirmie divi mēneši tika pavadīti apceļojot Austrāliju un pildot skolēnu vairāk nekā 100 sagatavotos uzdevumus. Ņemot vērā teritorijas apjomu, kāda tiek aptverta, skolēnu konkurss ir sadalīts divās daļās. Ir pienākusi kārta konkursa un ekspedīcijas otrajai daļai caur Austrumtimoru, Indonēziju, Singapūru, Malaiziju, Taizemi, Mjanmu, Bangladešu, Indijas un Pakistānas centrālajiem reģioniem, Afganistānas dienvidu daļu, Irānu un Turciju.

Moto ekspedīcija “2 Rati 2 Kontinenti” ir ekspedīciju triloģijas noslēguma daļa - iepriekš notikušas moto ekspedīcijas “2 Rati 2 Ragi” un “2 Rati 2 Amerikas”. Pirmās ekspedīcijas laikā 2015.gadā, kas veda no Labās Cerības raga līdz Nordkapam, radās “Divu Ratu Brīvskolotāju” kustība, ko uzsāka motociklisti un ceļotāji - Andžs Ūbele un Mārtiņš Sils. Toreiz, pirmajam Brīvskolotāju izsludinātajam konkursam, tika iesūtīti ap 200 uzdevumu, bet pēc gada, dodoties nākamajā ekspedīcijā – jau vairāk nekā 600!

Brīvskolotāju kustības būtība ir ļaut skolēniem piedalīties ekspedīciju plānošanā, tādējādi attīstot viņu pašizziņas prasmi, interesi par ģeogrāfiju, citām kultūrām, tradīcijām un cilvēkiem. Skolēni tiek aicināti izpētīt pieejamos materiālus par reģioniem, kurus apmeklēs Brīvskolotāji, un piedāvāt, viņuprāt, aizraujošākos apskates objektus, izdarāmās lietas, satiekamos cilvēkus, pagaršojamos ēdienus, izmēģināmās tradīcijas utt. Rezultātā tiek radīts mūsdienīgs, bet pats galvenais - uz pieredzi balstīts ģeogrāfijas materiāls, no kura ir aizraujoši mācīties. Turklāt - visticamāk, ka skolēns pats nekad neaizmirsīs, piemēram, ar kurām 3 valstīm robežojas Ēģipte, ja pats būs licis Brīvskolotājiem uz šīm robežām uzņemt selfijus!

Brīvskolotāji dod skolēniem līdz šim nebijušu iespēju piedalīties ceļojumā ar tālvadību, to plānojot un gatavojot ceļotājiem uzdevumus, kas izpildāmi konkrētajās valstīs. Par uzdevumu izpildi motociklisti ziņo filmējot, fotografējot un uzturot nepārtrauktu kontaktu ar skolēniem sociālajos tīklos. Pēc atgriešanās Latvijā, aktīvāko skolu skolēnus Brīvskolotāji apciemo personīgi, daloties stāstos par piedzīvoto. Papildus tam Brīvskolotāji veido arī video jautājumus LTV raidījumam “Gudrs vēl gudrāks”.

Konkursu rīko “Divu Ratu Brīvskolotāji”, motociklistu viesnīca “Two Wheels” un moto piedzīvojumu klubs “apPasaule” sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru. Plašāka informācija par ekspedīciju “2 Rati 2 Kontinenti” un kustību “Divu Ratu Brīvskolotāji” pieejama mājaslapā.