PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

pexels-photo-265036.jpeg
Foto: Pexels
Riska kapitāla fondu pārvaldnieks "Overkill Ventures" sadarbībā ar stratēģiskajiem partneriem telekomunikācijas uzņēmumu SIA "Lattelecom" un Dānijas akseleratoru "Accelerace" nākamajos trīs gados plāno investēt 50 jaunuzņēmumos.

Atbalstu biznesa uzsākšanai saņems "start-up" jeb jaunuzņēmumi no Ziemeļeiropas, Austrumeiropas un Centrāleiropass, informēja "Lattelecom" pārstāve Kate Mažāne.

"Overkill Ventures" saistībā ar minēto iniciatīvu piektdien, 12.janvārī, parakstīja līgumu ar "Attīstības finanšu institūciju "Altum"". Līgumā parakstīšanā piedalījās "Altum" valdes loceklis Juris Vaskāns, "Lattelecom" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis un "Overkill Ventures" fonda vadības komanda, kuras sastāvā ir Pēteris Marculāns un Dmitrijs Saikovskis, kā arī "Accelerace" vadošais partneris Deivids Vencels.

J.Vaskāns pauda gandarījumu par "Altum" noslēgto līgumu ar "Overkill Ventures", jo tas ir viens no trīs akcelerācijas fondu pārvaldniekiem, kas veiks ieguldījumus inovatīvos un agrīnas attīstības stadijas jaunuzņēmumos ar lielu izaugsmes potenciālu, sniedzot nepieciešamo paātrinājumu ideju veiksmīgai komercializēšanai. ""Altum" šim mērķim ir paredzēti 15 miljoni eiro no Eiropas fondu līdzekļiem. Aicinu ideju autorus aktīvi strādāt pie ideju izstrādes un gatavoties to prezentēšanai akcelerācijas fondiem," sacīja "Altum" valdes loceklis.

J.Gulbis norādīja, ka sadarbības līguma parakstīšana un projekta uzsākšana ir apliecinājums ne tikai "Overkill Ventures" vadības komandas pārstāvju profesionalitātei, bet arī nozīmīgajam ieguldījumam, ko "start-up" vides attīstībā "Lattelecom" ir veicis līdz šim, izveidojot pirmo B2B ("business-to-business") akseleratoru Latvijā un aktīvi atbalstot "start-up" ekosistēmas projektus. "Esam gatavi investēt savas zināšanas, pieredzi un tehnoloģijas jaunu talantu piesaistē un inovatīvu ideju attīstībā arī turpmāk, nojaucot ierastās barjeras un dodot iespēju jaunuzņēmumiem potenciāli kļūt par "Lattelecom" sadarbības partneri," uzsvēra "Lattelecom" valdes priekšsēdētājs.

Savukārt P.Marculāns sacīja, ka akselerācijas fonda mērķis ir trīs gadu laikā ieguldīt pirmsēklas investīcijas līdz pat 50 jaunuzņēmumos 40 000 eiro apmērā un 10 līdz 15 uzņēmumos līdz 250 000 eiro. "Fonda prioritārais investīciju virziens būs viedā darba vieta, kas ietver tādu jaunu tehnoloģiju kā mākslīgā intelekta un mašīnmācīšanās, lietu interneta, blokķēdes, paplašinātās un virtuālās realitātes, kā arī citu tehnoloģiju pielietojumu darba un biznesa efektivitātes veicināšanai dažādās darba vidēs un industrijās. Pirmo akcelerācijas programmu plānojam uzsākt jau 2018.gada vasarā," norādīja "Overkill Ventures" partneris.

Akselerācijas programmas laikā jaunuzņēmumus konsultēs pieredzējuši uzņēmēji, investori un industrijas eksperti, kā arī ar tiem strādās fonda mentoru komanda, palīdzot ar biznesa attīstību un investoru piesaisti. Papildus pienesumu nodrošinās fonda stratēģiskie partneri - "Lattelecom" un "Accelerace", kā arī plašs mentoru loks no Eiropas un ASV. Programmas dalībniekiem būs arī iespēja strādāt "Lattelecom" viedajā birojā "Mettropole".

Jau pašlaik uzņēmumi var pretendēt uz finansējumu, piesakoties riska kapitāla fondu pārvaldnieka interneta vietnē "overkillventures.com".