PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

10053.jpeg
Foto: oksun70 / 123RF
Lai novērtētu skolās īstenoto bezmaksas augļu un dārzeņu izdales programmu, tiks veikta apmēram 6000 skolēnu un vecāku aptauja.

Kā informē ziņu aģentūra LETA, pētījumu veiks pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "Bior".

Plānots, ka aptauja ļaus novērtēt programmas efektivitāti, apzināt augļu un dārzeņu patēriņu skolēnu vidū, uzlabot programmu un meklēt iespēju nodrošināt skolēniem regulāru bezmaksas augļu un dārzeņu izsniegšanu.

Aptaujas pirmais posms norisinājās 2015.gada ziemā, savukārt patlaban sākts aptaujas otrais posms, kurā tiks noskaidrots ne tikai skolēnu un vecāku viedoklis, bet arī skolu un uzņēmēju piegādātāju viedoklis par programmas gaitu.

Skolēni šajā mācību gadā bezmaksas augļus un dārzeņus saņēma 763 skolās, no kurām 145 skolas ietvertas programmas izvērtējumā.

Programma "Skolas auglis" šajā sezonā risinājās no pagājušā gada 2.novembra līdz šā gada 26.februārim. Tās laikā skolēni trīs reizes nedēļā saņēma ābolus, bumbierus, lielogu dzērvenes, kāpostus, kolrābjus, burkānus, kāļus vai arī šo produktu asorti porcijas.

Šo produktu piegādātājiem tika maksātas kompensācijas - 0,11 eiro par 100 gramiem nefasētu produktu un 0,15 eiro par 100 gramiem fasētu produktu.

Programmā "Skolas auglis" augļiem un dārzeņiem jābūt audzētiem saskaņā ar normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības produktu audzēšanas un marķēšanas prasībām, kā arī jābūt transportētiem no to ražošanas vietas līdz skolēniem ne tālāk par 300 kilometriem.

Pēc programmas realizācijas dalībvalstīm jāatskaitās par tās efektivitāti, kas Latvijā ir 'Bior" kompetence. Eiropas Savienība sedz 90% no programmas attiecināmajām izmaksām, bet 10% ir jānodrošina dalībvalstij.

Pirmajā gadā - 2010./2011.mācību gadā - programmā "Skolas auglis" piedalījās 63% izglītības iestāžu no kopējā valsts izglītības iestāžu skaita, bet 2014./2015.mācību gadā programmā piedalījās 91% izglītības iestāžu un skolēniem tika izdalītas 13 591 824 porcijas augļu un dārzeņu.