PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

10935.jpeg
Foto: Publicitātes foto, Junior Achievement Latvija. Attēlā: JAL SMU Ziemassvetku gadatirgus 2014.
Notiks gadskārtējais Skolēnu mācību uzņēmumu Ziemassvētku gadatirgus. Šogad ir pieteicies rekordliels uzņēmumu skaits.

Rīt, 10.decembrī, norisināsies biznesa izglītības biedrības “Junior Achievement” Latvija (JA Latvija) LIAA projekta "Inovāciju motivācijas programma" ietvaros īstenotais skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) Ziemassvētku gadatirgus, kurā varēs iepazīties ar dažādiem skolēnu izveidoto uzņēmumu piedāvātajiem izstrādājumiem. Šogad gadatirgum pieteicies rekordliels skolēnu mācību uzņēmumu skaits, kas apliecina, ka biznesa domāšana un uzņēmējspējas jauniešos attīstās arvien plašāk, informē Jānis Krievāns, "JA Latvija" valdes priekšsēdētājs.

Šogad gadatirgū ar savu produkciju piedalīsies ap 170 skolēnu mācību uzņēmumu no visas Latvijas, kas ir lielākais skaits SMU programmas īstenošanas vēsturē. Apmeklētāji starp jauniešu pašu izstrādātajiem ražojumiem varēs atrast sev un saviem tuvajiem oriģinālas Ziemassvētku dāvanas - galda spēles, skaistus tekstilizstrādājumus, dažādus interjera priekšmetus, kosmētiku, rotaslietas, ražojumus no koka un filca, kā arī, piemēram, "gudro" lietussargu vai īpašus e-cimdus, kuri paredzēti ērtai e-talona uzglabāšanai un vēl daudz citu produktu.

SMU programmas organizatora “Junior Achievement” Latvija valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns aicina cilvēkus nākt uz gadatirgu un atbalstīt jaunos uzņēmējus: "Mani gandarī, ka jauniešu interese par šo skolēnu mācību programmu ar katru gadu pieaug. Šogad saņēmām jau 300 jauno uzņēmēju pieteikumu, kas ir gandrīz uz pusi vairāk nekā vietu skaits dalībai gadatirgū. Jaunietim šāda tirgošanās ir neatsverama pieredze - veidojas izpratne, kas ir īsta konkurence, kāpēc daži uzņēmumi vienas dienas laikā labi nopelna, bet citi nav tik veiksmīgi. Patiesībā neizdošanās pat iemāca vairāk par uzvaru - ir materiāls analīzei un labas iespējas nopelnīt sev veiksmi nākotnē. Drošāk un nesāpīgāk ir kļūdīties šādā testa vidē - mācību uzņēmumu gadatirgū - nekā ar reālu uzņēmumu un reālu investīciju vidē. Atnākot uz pasākumu, katrs gadatirgus apmeklētājs motivē jauniešus darboties tālāk un sniedz tiešu ieguldījumu jaunās uzņēmēju paaudzes izaugsmē."

Latvijas skolēnu veikumu klātienē varēs novērtēt, apmeklējot SMU Ziemassvētku gadatirgu tirdzniecības centrā Domina Shopping, Ieriķu ielā 3, Rīgā 10.decembrī plkst.11:00-18:00.

Gadatirgus ietvaros notiks jauno uzņēmumu vērtēšana un apbalvošana 7 nominācijās - Sociāli atbildīgs uzņēmums, Inovatīva biznesa ideja, Labākais stends, Labākā pārdošanas komanda, Videi draudzīgs produkts, Komerciālākais produkts jeb Labākā dāvana un Uz zināšanām balstīts produkts. SMU vērtēšanu veiks pieredzējusi profesionāļu, uzņēmēju un akadēmisko spēku komanda.

Gadatirgus tiek īstenots LIAA projekta "Inovāciju motivācijas programma" ietvaros, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība.

Ziemassvētku gadatirgus DALĪBNIEKI 2016 (.pdf)

Par JA Latvija Skolēnu mācību uzņēmumu programmu

Skolēnu mācību uzņēmumu programma (SMU) ir īpaši 4.-12.klašu skolēniem veidota mācību metode. Skolēniem tā ir iespēja, praktiski darbojoties, apgūt sava uzņēmuma izveides un vadīšanas prasmes, radīt produktus un piedāvāt tos saviem potenciālajiem klientiem. Vidēji 22% programmas absolventu ir jau iesaistījušies uzņēmējdarbībā.

Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija ir atzinusi šo mācību metodi un rekomendē to izglītības iestādēm kā uzņēmējspēju attīstošu un pilnveidojošu mācību metodi. SMU nav juridiska statusa - tos Latvijā pārstāv tikai JA Latvija, kas ir “Junior Achievement Worldwide” programmu licences īpašniece. Šī licence ietver arī Skolēnu mācību uzņēmumu programmu.

2015./2016.mācību gadā JA Latvija ir reģistrējusi 869 SMU, kas ir labākais rādītājs JA Latvija pastāvēšanas laikā.