PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

9024.jpeg
Foto: stockbroker / 123RF
Sākot streika procedūru, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA)  pieprasa vairāku punktu izpildi ar izglītības jomu saistītos likumos. 

LIZDA Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) prasa ņemt vērā arī tās iebildumus pedagogu darba samaksas jaunajā modelī, nodrošinot tā ieviešanai nepieciešamo finansējumu. Tāpat ir jāpilda Izglītības likuma 53.pantā noteiktais, izstrādājot pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, ko nepieciešams apstiprināt Ministru kabinetā, informē ziņu aģentūra LETA.

Ir nepieciešams atbalstīt arī likumprojekta "Speciālās izglītības skolotāju, sporta skolotāju un pirmsskolas izglītības skolotāju izdienas pensiju likums" virzību Saeimā, sniedzot pozitīvu atzinumu, kā arī pakāpeniski atjaunot atalgojumu pirmsskolas izglītības pedagogiem no valsts budžeta un izstrādāt atbalsta programmu pedagogiem, kas skolu tīkla optimizācijas rezultātā zaudēs darbu.

IZM jāspēj nodrošināt Augstskolu likumā noteikto, ka Ministru kabinets, iesniedzot Saeimai gadskārtējo valsts budžeta projektu, tajā paredz ikgadēju finansējuma pieaugumu studijām valsts dibinātās augstskolās ne mazāku par 0,25% no iekšzemes kopprodukta (IKP), līdz valsts piešķirtais finansējums studijām valsts dibinātās augstskolās sasniedz vismaz 2% no IKP.

Līdzīga prasība attiecas arī uz Zinātniskās darbības likumā noteikto, nodrošinot ikgadēju finansējuma pieaugumu zinātniskajai darbībai ne mazāku par 0,15% no IKP, līdz valsts piešķirtais finansējums zinātniskajai darbībai sasniedz vismaz 1% no IKP.

Tikmēr Latvijas Izglītības vadītāju asociācija (LIVA) vēl tikai vērtēs, vai atbalstīt Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) lēmumu par streika rīkošanu