PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

11929.jpeg
Foto: lightmaster / 123RF
Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) pērn 27 izglītības iestādēs konstatējis bojātu pārtikas produktu izraisītus zarnu infekciju uzliesmojuma gadījumus.

Tā konferencē par izglītības iestāžu audzēkņu ēdināšanas jautājumiem informēja SPKC pārstāve Rita Korotinska.

SPKC pārstāve skaidroja, ka minētie gadījumi saistīti ar kopumā 11 uzliesmojumiem.

Centra dati liecina, ka 2016.gadā Latvijā kopumā tika reģistrēti 4404 akūto zarnu infekciju gadījumi, kas, salīdzinoši ar 2012.gadu, ir par 7000 pacientu mazāk.

Viņa skaidroja, ka 78% gadījumu zarnu infekciju iemesls ir dažādi zarnu vīrusi, kuru visbiežākie pārnēsātāji ir ūdens, pārtikas produkti, sadzīves priekšmeti, netīras rokas un citi baktēriju izplatības veidi. Tomēr viens no biežākajiem vīrusu izplatības iemesliem ir tieši pārtikas produktu bojājumi.

Korotinska norādīja, ka iemesli infekciju uzliesmojumiem skolās, visticamāk, ir pārtikas produktu uzglabāšanas noteikumu neievērošana, neprofesionāla izglītības iestāžu personāla rīcība, nepietiekošs tehniskā materiāla nodrošinājums, personīgās higiēnas neievērošana un citi aspekti.

Viņa teica, ka tiklīdz kādam izglītības iestādes darbiniekam tiek konstatēti slimības simptomi, viņam nekavējoties jāpārtrauc pildīt darba pienākumus un jāizolējas no bērniem un kolēģiem. Savukārt, ja saslimis ir bērns - viņu audzinātājiem ir tiesības neuzņemt nodarbībās un viņam ir jāārstējas mājās.

Ja izglītības iestādē tiek konstatēti divi un vairāk saslimšanas gadījumi - par to nekavējoties ir jāziņo atbildīgajām institūcijām. Tomēr SPKC pārstāve skaidroja, ka nereti ikdienā skolas par šādām saslimšanām neziņo, lai gan šāds pienākums ir noteikts Ministru kabineta noteikumos.

Eksperte norādīja, ka izvairīties no zarnu trakta saslimšanām var divos veidos - ievērojot pārtikas produktu termiskās apstrādes, uzglabāšanas, lietošanas un gatavošanas noteikumus, ievērojot personīgo higiēnu, kā arī uzturā neizmantojot jēlas vai ieplīsušas olas un nevārītu pienu.

Otrs veids - izmantot valsts apmaksātu vakcināciju pret rota vīrusu, vai vakcināciju pret A-hepatītu, kas gan jāapmaksā pašiem iedzīvotājiem.