PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

8125.jpeg
Foto: stylephotographs / 123RF
Ceturtajai daļai pirmklasnieku Igaunijā ir liekais svars vai pat aptaukošanās problēmas, liecina Igaunijas Veselības veicināšanas institūta veikts pētījums.

No aptaukošanās cieš 10 procenti bērnu, kas sāk skolas gaitas, bet vēl 16 procentiem svars ir lielāks par normu. 72 procentiem pirmklasnieku svars atbilst normai, bet vēl diviem procentiem ir zemāks par normu.

Zēni no svara problēmām cieš vairāk - liekais svars pirmajā klasē konstatēts 29 procentiem Igaunijas zēnu un 23 procentiem meiteņu.

Institūta pētnieki pievērsuši uzmanību arī tam, kā bērnu svaru ietekmē ēšanas paradumi. Proti, liekais svars konstatēts 32 procentiem bērnu, kuri pētījuma dienā nebija ēduši brokastis, un tikai 26 procentiem bērnu, kuri bija brokastojuši.

Pabrokastot iespējams gandrīz pusē Igaunijas skolu ēdnīcu, taču starpbrīžos bufetes piedāvā lielākoties saldus našķus, nevis veselīgas uzkodas. Saldumi pieejami 56 procentos skolu bufešu, salāti - tikai 25, sviestmaizes - 30, bet sausie augļu un rieksti - 29 procentos, informē aģentūra LETA.

Pētījums, kas rīkots 2016.gada pavasarī un aptvēris 12 700 pirmklasniekus 381 Igaunijas skolā, ir daļa no Pasaules Veselības organizācijas veiktā monitoringa.