PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

11062.jpeg
Foto: belchonock / 123RF
Programma "Augļi skolai" pozitīvi ietekmējusi skolēnu ēšanas paradumus, atzina zinātniskā institūta "Bior" programmas "Skolas auglis" pētījuma autori.

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta pētījumā secināts, ka Latvijas skolēnu augļu un dārzeņu patēriņš piecu gadu laikā ir audzis no piecām līdz sešām reizēm nedēļā, tomēr tas joprojām nav pietiekams, jo augļi un dārzeņi netiek ēsti katru dienu, turklāt ieteicamais apmērs ir piecas porcijas dienā.

Skolēnu augļu un dārzeņu ēšanas paradumus ietekmē ģimenes ieradumi - jo biežāk ģimene kopīgi iepērkas, gatavo un arī ietur maltītes, jo biežāk arī bērni uzturā iekļauj augļus un dārzeņus.

Tāpat pētījumā secināts, ka ik dienu ceturtā daļa zēnu un piektā daļa meiteņu pirmsskolas vecumā apēd vismaz vienu biezpiena sieriņu. Šis uzskatāms par vienu no iecienītākajiem našķu produktiem pirmsskolas vecuma bērnu vidū, kas mazākajiem bērniem nodrošina gandrīz 10% no dienas kopējā uzņemtā enerģijas daudzuma. Skolēnu iecienītākais našķis ir arī smalkmaizīte - 30% skolēnu tās ēd katru dienu.

"Bior" pētījumā piedalījās 146 skolas, kurās ir kopumā 6234 skolēni.

Jau vēstīts, ka Eiropas Savienības finansētajā bezmaksas augļu un dārzeņu izdales programmā skolēni trīs reizes nedēļā saņem ābolus, bumbierus, lielogu dzērvenes, kāpostus, kolrābjus, burkānus, kāļus vai arī šo produktu asorti porcijas. Pirmajā gadā - 2010./2011.mācību gadā - programmā piedalījās 63% izglītības iestāžu no kopējā valsts izglītības iestāžu skaita, bet 2015./2016.mācību gadā - 91% izglītības iestāžu un skolēniem tika izdalītas 13 591 824 porcijas augļu un dārzeņu.

"Bior" ir valsts nozīmes pētniecības centrs, pārtikas un veterinārmedicīnas zinātniskā laboratorija Baltijā, akvakultūras pētniecības un izglītības centrs. Tā galvenā lēmējinstitūcija ir Zinātniskā padome, kurā pārstāvēti zinātnieki no galvenajiem pētniecības virzieniem.