PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

10119.jpeg
Foto: wavebreakmediamicro' / 123RF
Sestdien, 14. maijā, norisināsies Latvijas 1. atklātās datorikas olimpiādes 2. kārta. Tajā sacentīsies 100 skolēni, kas 1. kārtā ieguvuši visvairāk punktu. 

Skolēniem būs jāmērojas spēkiem āķīgu algoritmu risināšanā programmēšanas valodā Scratch. Olimpiāde notiek divās vecuma grupās – 4.-6. klašu un 7.-9. klašu skolēniem.  Pasākumu organizē Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes studenti sadarbībā ar programmēšanas skolotājiem un Latvijas Universitātes Datorikas fakultāti, informē Olimpiādes galvenais organizators Raivis Ieviņš.

“Līdz ar tehnoloģiju attīstību un arī jaunā mācību priekšmeta “Datorika” ieviešanu skolās, bērnu un jauniešu interese par programmēšanu palielinās, tāpēc olimpiādes organizatori vēlas piedāvāt skolēniem iespēju apliecināt savas zināšanas un sacensties ar vienaudžiem, izmantojot Scratch programmēšanas valodu. Tā ir viena no pasaulē populārākajām vizuālās programmēšanas valodām, kuras lietotāju skaits mērāms desmitos miljonu. Scratch ir īpaši piemērota bērniem, jo ir intuitīva un viegli uztverama.  Vizuālā programmēšana nozīmē, ka, lai radītu programmu, kods nav jāraksta teksta veidā, bet to veido no jau gataviem blokiem, kurus savieno vajadzīgajā secībā. Šo programmēšanas valodu izvēlējušies arī desmitiem skolotāju Latvijā gan programmēšanas pulciņos, gan programmēšanas pamatu izklāstam jaunā mācību priekšmeta “Datorika” ietvaros,” par olimpiādi stāsta galvenais organizators, Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes students Raivis Ieviņš.

Ceturtās klases skolniece Ramona, olimpiādes 2. kārtas dalībniece, par programmēšanu saka: “Tas ir labi, ka tu pats vari izdomāt, kā tu gribi darīt, un ka tev nav jādara tieši tā, kā tev liek. Ka tu pats vari izpausties tā, kā tu gribi. Ja tu tagad kaut ko darīsi, tad nākotnē pēc tam varbūt varēsi izdomāt kaut ko tādu, kas var kaut ko mainīt – padarīt pasauli labāku.”

Olimpiādes 1. kārta norisinājās 2016. gada aprīlī. Skolēniem bija jāatrisina atbilstošās vecuma grupas uzdevums un jāiesūta pieteikums dalībai 2. kārtā.

Olimpiādes 2. kārta norisināsies sestdien, 14. maijā no plkst. 10.30 līdz 15.30, Latvijas Universitātes galvenajā ēkā Rīgā, Raiņa bulvārī 19.

Olimpiādes nolikums, dienaskārtība un cita aktuāla informācija skatāma olimpiādes interneta vietnē