PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

11447.jpeg
Foto: hxdbzxy / 123RF
Kvalitatīvāka profesionālās izglītības satura ieviešanai plāno ieviest obligātus profesionālo kompetenču mācību kursus, kas balstīti uz sasniedzamajiem rezultātiem. 

Valsts sekretāru sanāksmē izskatīti grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par valsts profesionālās vidējās izglītības standartu un valsts arodizglītības standartu. Grozījumi paredz, ka profesionālās vidējās izglītības un arodizglītības obligāto profesionālo saturu turpmāk veidos arī profesionālo kompetenču mācību kursi, kas balstīti uz sasniedzamajiem rezultātiem, informē Valsts izglītības satura centrs (VISC) sabiedrisko attiecību speciāliste Diāna Āboltiņa.

Kvalitatīvāka profesionālās izglītības satura ieviešanai MK noteikumu projekts paredz noteikt profesionālās vidējās izglītības un arodizglītības programmu stratēģiskajā mērķī arī to, ka izglītības programmu apguves rezultātā izglītojamie iegūst zināšanas, prasmes, attieksmes un kompetences, kuras nosaka profesiju standarti un profesionālo kvalifikāciju prasības, no kuriem izriet profesionālo mācību priekšmetu vai kursu praktiskais mācību un kvalifikācijas prakses saturs.

Izglītības iestādes, kurām līdz pērnā gada 1.septembrim ir piešķirts profesionālās kompetences centra statuss, ar 2016./2017.mācību gadu ir sākušas Eiropas Sociālā fonda darbības programmas "Cilvēkresursi un nodarbinātība" papildinājuma apakšaktivitāti "Nozaru kvalifikāciju sistēmas izveide un profesionālās izglītības pārstrukturizācija" projektā izstrādāto profesionālās izglītības programmu aprobāciju.

Turpmāk ir paredzēta plašāka izglītības programmu modulārās pieejas ieviešana. Tādēļ MK noteikumu projekts, līdzās mācību priekšmetiem profesionālās vidējās izglītības un arodizglītības obligātajā profesionālajā saturā, paredz arī mācību kursus.

Noteikumu projekts paredz, ka profesionālās izglītības īstenošanas klātienes formu varēs apgūt, pielietojot darba vidē balstītas mācības.

Lai noteikumu projekts stātos spēkā, tas vēl ir jāapstiprina valdībā.