PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Policija šogad plāno veikt drošības novērtējumus 50 izglītības iestādēs
Policija šogad plāno veikt drošības novērtējumus 50 izglītības iestādēs
Foto: Valsts policija
Rūpējoties par bērnu drošību izglītības iestādēs, Valsts policija (VP) šogad plāno veikt drošības novērtējumus 50 izglītības iestādēs Latvijā.

 “Veicot skolu vides izvērtējumu, policijas amatpersonas identificē vājās vietas sistēmā un vidē, tādējādi laikus skolām sniedzot viedokli, kur izglītības iestādē pastāv lielākie pārkāpumu riski un kur veicami uzlabojumi,” aģentūrai LETA pavēstīja VP pārstāve Diāna Lūkina.

Piemēram, trešdien, 9.oktobrī, Vangažos norisinājās VP Nepilngadīgo lietu inspektoru mācības, kurās uzmanība tika vērsta vides izvērtēšanai skolās un to apkārtnē. 

Līdz šim VP Nepilngadīgo lietu inspektoriem mācības notikušas Ventspils 6.vidusskolā un Vangažu vidusskolā, taču līdz šī gada decembrim policisti viesosies arī Valmieras 5.vidusskolā, Jāņa Raiņa Daugavpils 6.vidusskolā, Svētes pamatskolā un Rīgas 47.vidusskolā.

VP Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics skaidroja, ka VP ir prieks, ka izglītības iestādes Latvijā sadarbojas ar policiju. Viņa ieskatā, tas parāda, ka skolu vadība ir ieinteresēta rūpēties par bērnu drošību un labsajūtu izglītības iestādē.

"Mēs varam skolām ieteikt, ko darīt, lai novērstu likumpārkāpumus pirms tie vispār ir notikuši, taču precīzas norādes varam sniegt vien tad, kad mums tiek dota iespēja ierasties skolā veikt novērojumus vidē, uzdot jautājumus izglītības iestādes personālam un vadībai, iedziļināties skolas iekšējās procedūrās un nonākt pie konkrētiem secinājumiem," skaidroja Rinkevics.

VP apkopotā statistika liecina, ka 2018.gadā kopumā valstī reģistrēti 1677 incidenti, kas notikuši izglītības iestādēs un tās teritorijā. Visbiežāk policija saņēmusi informāciju par fizisko vardarbību - pērn tie bijuši 424 gadījumi, kas pārsvarā notikuši audzēkņu starpā. Tāpat pagājušajā gadā policija saņēmusi informāciju par emocionālo vardarbību - 147 gadījumi, par zādzībām - 184 gadījumi, alkohola lietošanu - 157 gadījumi, smēķēšanu - 145 gadījumi, tāpat reģistrēti pārkāpumi, kas saistīti ar sīko huligānismu un cita veida likumpārkāpumiem.