PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

Programmēšanas skolotāji no visas Latvijas mācībās programmē tiešsaistes čatu
Programmēšanas skolotāji no visas Latvijas mācībās programmē tiešsaistes čatu
Foto: IT Izglītības fonds, Start(it)
Lai programmēšanas skolotāji varētu pasniegt augstākā līmeņa programmēšanu vidusskolas vecuma skolēniem pēc Skola2030 izstrādātā vidusskolas pilnveides modeļa, 32 skolotāji, tajā skaitā 22 pedagogi no reģioniem, šodien, 10.janvārī noslēdza trešo mācību kārtu.

Mācības notika divos posmos. Pirmajā posmā skolotāji piedalījās vebinārā, kura laikā lektora vadībā sagatavoja darba vidi klātienes mācībām, bet otrais mācību posms ietvēra tikšanos klātienē kopstrādes telpā.

“Kopš augusta skolotāji strādāja grupās mentoru vadībā. Katrai grupai bija padomdevējs, kurš mācību dalībniekiem palīdzēja gan klātienes nodarbību laikā, gan sekoja līdzi grupu darba norisei mācību starplaikā. Arī šoreiz skolotāji un viņu mentori dalījās pieredzē par to, kas ir izdevies un ar kādiem izaicinājumiem viņi ir saskārušies, gatavojoties janvāra mācībām. Redzot skolotāju sagatavotās prezentācijas un dzirdot viņu atziņas, varam secināt, ka skolotāji grupās sastrādājās, kopīgi realizēja projektus un zināja, kur un kādos resursos meklēt nepieciešamo informāciju un palīdzību. Tas ir viens no mērķiem, ko vēlējāmies sasniegt, jo sadarbība skolotāju starpā un dalīšanās ar resursiem ir ļoti svarīga. Tā būs noderīga arī realizējot jauno mācību saturu skolās,” skaidroja Start(IT) vadītāja Evija Celma.

“Ir liels prieks redzēt, ka skolotāji ir pilnveidojuši tehniskās zināšanas un prasmes. Tas nebūtu iespējams bez papildu darba, kas tiek ieguldīts zināšanu un prasmju nostiprināšanā mācību starplaikos. Janvāra mācībās pedagogiem bija iespēja pielietot līdz šim apgūto praksē. Esmu pārliecināta, ka viņiem tas izdevās, un skolotāji būs gatavi līdzīga veida projekta darbu realizēt kopā ar saviem skolēniem programmēšanas stundās,” papildināja Evija Celma.

Līdz šim skolotāji ir apguvuši IT projektu izstrādes principus, programmēšanas pamatus Python, JavaScript, HTML un CSS. Tāpat mācību dalībnieki ir apguvuši pamata prasmes darbā ar serveriem un to savienošanu ar tīmekļa risinājumiem. Lai visas iegūtās zināšanas un prasmes apkopotu un nostiprinātu, janvāra mācībās skolotājiem tika dots uzdevums izstrādāt jaunu projektu – sarakstes lietotni jeb tiešsaistes čatu. Konkrētā projekta mērķis bija praktizēties gan klienta, gan servera puses programmēšanā, kā arī lielāka projekta sadalīšanā mazākos soļos (līdzīgi kā Agile izstrādes metodoloģijā). Noslēdzošajās divu dienu mācībās martā skolotāji strādās ar datu bāzēm, dalīsies pieredzē un kopīgi ar Start(IT) piesaistītajiem pasniedzējiem ģenerēs idejas projektu darbiem, kuru izstrādi iekļaut mācību programmās.

Izglītības iestādes, kuru pedagogi piedalās mācībās: Ādažu vidusskola, Aizkraukles novada vidusskola, Andreja Eglīša Ļaudonas vidusskola, Babītes vidusskola, Cēsu Valsts ģimnāzija, Draudzīgā aicinājuma Liepājas pilsētas 5. vidusskola, Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzija, Jelgavas Valsts ģimnāzija, Ķekavas vidusskola, Liepājas Valsts 1.ģimnāzija, Līvānu 1.vidusskola, Lizuma vidusskola, Ludzas pilsētas ģimnāzija, Madonas Valsts ģimnāzija, Mārupes Valsts ģimnāzija, PIKC Ogres tehnikums, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, Riebiņu vidusskola, Rīgas 10.vidusskola, Rīgas Angļu ģimnāzija, Rīgas Ostvalda vidusskola, Rīgas Valsts 2. ģimnāzija, Rīgas Valsts 3.ğimnāzija, Rīgas Valsts vācu ģimnāzija, Rīgas Zolitūdes ģimnāzija, Rūjienas vidusskola, Salas vidusskola, Saldus vidusskola, Tukuma 2. vidusskola, V. Plūdoņa Kuldīgas vidusskola, Valmieras Valsts ģimnāzija, Zentas Mauriņas Grobiņas novada vidusskola.

Mācības ir paredzētas pedagogiem ar priekšzināšanām programmēšanā un tiem, kuri potenciāli varētu pasniegt augstākā līmeņa programmēšana vidusskolas vecuma skolēniem.

Start(IT) ir sociāls izglītības projekts ar mērķi palielināt Latvijas skolēnu skaitu, kuri padziļināti apgūst IT prasmes. Start(IT) bez maksas piedāvā apgūt datoriku un programmēšanas pamatus portālā www.startit.lv.